Positieve of negatieve blik?

Recent had ik een boeiende discussie over Generatie Y. Ben ik daar een expert in? Ik geloof dat ik het langzaam begin te worden. Misschien komt het doordat ik de laatste jaren ineens veel vrienden heb gekregen die in deze generatie zitten (18 tot 22 jaar), misschien omdat ik dankzij Universum er extra naar ben gaan kijken, of waarschijnlijk zwets ik gewoon uit mijn nek. Maar de discussies zijn altijd boeiend, vooral de vraag hoe je de ‘afhankelijkheid van de ouders‘ moet zien.

In een interessante discussie die ik recent kwam dit feit weer naar boven. Het feit dat je ook de ouders moest overtuigen dat je een goede werkgever bent want die beslissen mee. Die zijn van grote invloed. Avans Hogeschool (een HBO instelling) heeft sinds 2 jaar weer ouderdagen. En dan komt tegenwoordig regelmatig de opmerking: ‘tja, ik weet niet of we die wel willen, want ze zijn dus niet onafhankelijk, niet zelfstandig, daar kunnen we niets mee’.

Mijn standaard reactie is dan: nou, succes met het vinden van personeel dan, want je vergrijst gigantisch (zeker overheidsinstellingen) en waarmee wil je dat vervangen als je de generatie Y wil negeren?

Maar dat is dus de negatieve versie van deze trend. Ze zijn niet zelfstandig, ze zijn niet onafhankelijk en dus hebben we er niets aan.

De positieve versie, die ik aanhang, is dat er meer en meer respect komt voor ouderen. Want dat is volgens mij het geval. Zoals veel van mijn jongere vrienden zeggen als ik hier met ze over praat: ‘tja, mijn ouders hebben het allemaal al meegemaakt, zoveel meer levenservaring, ik zou toch stom zijn daar geen gebruik van te maken?’

Dat is de positieve uitleg van deze trend. Het respect voor de kennis en ervaring van ouderen is sterk gegroeid, ook omdat deze generatie ouders heel anders is omgegaan met opgroeiende kinderen. Vrijheid met grenzen en veel meer vanaf het moment dat dat kon een coachende rol dan een dwingende.

Maar ja, als je als HR manager of recruiter zelf geen respect hebt voor ouderen (zoals wel blijkt) en gedrag enkel bekijkt vanuit je eigen perspectief, kom je snel uit op de negatieve uitleg: hun gedrag is anders en dus slecht…

Geef een reactie