Gebruiksvriendelijkheid deel 9: RSS feed, het eindoordeel

RSS log Vandaag dan het eindoordeel over de RSS feeds van een deel van onze stamgasten. Helaas bieden een aantal vacaturesites geen RSS feed; wat natuurlijk volstrekt onbegrijpelijk is. Waarom zou je tenslotte je gebruikers geen plezier willen doen?

Maar goed, in zes voorgaande afleveringen is de RSS functionaliteit van de overige stamgasten in detail beschreven. En vandaag is het dan tijd om die functionaliteit eens te vergelijken

De beoordelingscriteria
Wat heb ik ook al allemaal bekeken, en hoeveel punten vallen er te verdienen:

 1. RSS icoon duidelijk zichtbaar bij zoekresultaat: 2 punten
 2. Uitleg bij RSS mogelijkheid: 2 punten
 3. Direct abonneren via eigen browser: 3 punten
 4. Geen registratie nodig: 3 punten
 5. Headlines (1), excerpt (2) en Full versie (4) aanwezig in de feed
 6. Favicon in feed reader:  1 punt

Er kunnen dus maximaal 18 punten worden verdiend.

Het eindresultaat
En dat geeft dan de volgende scores:

 1. Nationale Vacaturebank: 0+0+3+3+7+1 = 14
 2. Totaljobs: 2+2+0+3+3+1 = 11
 3. Intermediair: 2+2+3+3+3+0 = 13
 4. JobTrack: 2+0+0+3+1+0 = 6
 5. Monsterboard: 0+0+3+3+3+0 = 9
 6. Megajobs: 2+2+0+0+3+1 = 8 
 7. Werk.nl: 0+0+0+0+0+0 = 0
 8. Jobnews: 0+0+0+0+0+0 = 0
 9. Stepstone: 0+0+0+0+0+0 = 0

En hiermee is Nationale Vacaturebank de winnaar van deze ronde geworden. Van harte!

Slotopmerkingen
Met uitzondering van Nationale Vacaturebank biedt geen van de vacaturesites de volledige vacaturetekst in de RSS feed. Dit wordt ongetwijfeld gedaan vanwege de zo broodnodige pageviews met reclame. Waarmee het doel van RSS meteen de das wordt omgedaan.

Het halfslachtig bieden van RSS is feitelijk erger dan het helemaal niet bieden. Totaljobs, Intermediair, JobTrack, Monsterboard en Megajobs horen zich diep te schamen over hun RSS functionaliteit.

En als je dan toch zo graag pageviews voor je adverteerders wilt tellen, zet dan de reclame in de feed. Kan die daar tenminste door de gebruikers genegeerd worden terwijl ze wel de volledige vacatureteksten kunnen zien!

Verder dienen Totaljobs, JobTrack en met name Megajobs de wijze waarmee je een abonnement op een feed kan nemen nog aanzienlijk te vereenvoudigen. Want dat is nu gewoon slecht.

Geef een reactie

5 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Michel: in dit geval wel ja, wat mij betreft. Want daar waar een blog zijn geld vaak verdiend door advertenties, verdienen de vacaturebanken die aan de vacatures. Dus dan maakt het toch niet uit dat anderen er ook geld aan verdienen? Tenminste, het zou er om moeten gaan dat je adverteerder zoveel mogelijk goede, gekwalificeerde kandidaten krijgt. Toch? Dus dan maakt het niet uit dat hij op andere plekken te vinden is. Of mis ik iets (uitzondering is slecht gepresteerde vacatures)

 • Michel Rijnders
  says:

  Overigens hebben alle websites behalve jobtrack een favicon. Dat deze niet altijd herkend worden ligt bij mijn weten niet aan de website, maar aan de RSS-reader. Maar goed, dat is letterlijk en figuurlijk het kleinste criterium.

 • Michel Rijnders
  says:

  Het is nogal kort door de bocht om te concluderen dat het niet aanbieden van volledige vacatures in een RSS-feed alleen vanwege de clicks zou zijn. De discussie over het feit of je wel of geen volledige artikelen in een RSS-feed moet aanbieden vindt bijvoorbeeld ook al enkele jaren plaats m.b.t. weblogs. Weblogs die geen volledige feed aanbieden doen dit veelal niet voor de clicks, maar omdat het misbruik van de volledige teksten daarmee tegengegaan wordt. Er zijn nu eenmaal de nodige moneymakers die een feed doorplaatsen op een andere website met daar omheen advertenties. Dat gebeurt ook bij vacatures.

  Daarnaast is het wanneer je moet / wilt kiezen, omdat je maar 1 feed aanbiedt, de vraag wat de gebruiker wil. En daar is volgens mij niets over bekend. Ik wil als gebruiker liever alleen titels van vacatures zodat ik snel kan koppen snellen en doorklikken als een vacaturetitel interessant is. Jij wilt duidelijk de volledige vacaturetekst. Wat de meerderheid van de RSS-vacature-gebruikers wil is moeilijk te zeggen.

  (Monsterboard verdient overigens een puntje meer omdat zij precies zoals de mogelijkheid bestaat een herkenbaar logo hebben opgenomen in hun RSS-feed; weliswaar geen favicon, maar dat is ook geen rss-eigenschap.)