DOVAJobs, laat hier je CV nooit achter!

Logo DOVAJobs Verleden week kwam DOVAJobs de top 10 van vacaturesites binnen denderen. En beloofde ik om nog apart aandacht aan deze site te besteden. Belofte maakt schuld. Die hierbij wordt ingelost.

DOVAJobs is een site van Vedior waar zij alle (?) vacatures van de verschillende Vedior brands heeft verzameld. En dat zijn er nogal wat.

Navelstaren?
En wat zegt DOVAJobs over zichzelf (op de homepage):
Hier op dovajobs.nl, hebben we al onze vacatures gecombineerd in één site.
Wat is het mooiste hieraan?
DOVA is gebouwd rondom een krachtige matching technologie die ons in staat stelt om zo accuraat mogelijk te analyseren welke vacatures het beste bij je vaardigheden en CV passen.

Grappig; zou er ook maar één werkzoeker zijn die begrijpt dat het woord ‘we’ in de eerste zin op Vedior slaat? En wat Vedior nou wil zeggen met die laatste zin?

Ik denk dat het antwoord in beide gevallen een ondubbelzinnig NEE zal zijn. Dit is een zeer navelstaarderige tekst!

En waarom niet gewoon gezegd dat de werkzoeker dankzij DOVAJobs in alle vacatures van Vedior kan zoeken. Dat is voor de werkzoeker het grootste voordeel. Als de werkzoeker tenminste weet welke brands onder de Vedior paraplu vallen…

De Homepage
De homepage ziet er zo uit:

Homepage DOVAJobs

Oke, één en al zoekfunctionaliteit. Linksboven een zoekbox met een groot aantal criteria (Functiecategorie, Dienstverband, Trefwoorden, Provincie, Plaatsnaam en Afstand). Daaronder een sectie met Populaire vacatures.

Het middendeel wordt volledig ingenomen door allerlei segmentaties (Op functie categorie, op provincie op bedrijf (en daarmee worden dus de Vedior brands bedoeld, erg verwarrend).

Het is duidelijk; het gaat hier om het zoeken (en vinden) van een vacature. Niets meer en niets minder. Waarom dan toch dat gereutel over matchen?

De resultatenpagina
Als je een zoekopdracht heb ingegeven is dit het resultaat:

Zoekresultaten DOVAJobs

Lekker simpel en overzichtelijk! Alleen geen mogelijkheid om je resultaten te verfijnen… En dat zou toch wel lekker zijn.

Overigens; de job agent vraagt niet om een registratie en de mogelijkheid van een RSS feed is zeer duidelijk aanwezig. Sterke pluspunten.

Matchen? Levensgevaarlijk?
Om nog even terug te komen op de hoogdravende tekst over het matchen:

DOVA is gebouwd rondom een krachtige matching technologie die ons in staat stelt om zo accuraat mogelijk te analyseren welke vacatures het beste bij je vaardigheden en CV passen.

Dus DOVAJobs biedt matching. Wat betekent dat je een CV moet ophoesten. En dat wordt duidelijk gemaakt in de banner die bovenaan de homepage staat:

Banner voor CV upload

Nou weet ik niet waarom ik met mijn laptop op een grasveld moet gaan liggen om mijn CV te uploaden. Maar goed, misschien is dat een vrouwending…

Dus maar eens op die banner geklikt. Om vervolgens een pagina te krijgen waar mij wordt uitgelegd wat de voordelen van registreren zijn. Registreren? Ik wil mijn CV uploaden! Maar goed, ik klik dus nu op de knop Registreer.

En dan straalt mij een kanon van een Disclaimer tegemoet. En wat staat er onder meer in die Disclaimer?:

4.2 U verleent Vedior NV een wereldwijde, niet-exclusieve, onherroepelijke en eeuwigdurende licentie om uw materiaal te gebruiken, kopiëren, af te beelden, te wijzigen, verzenden of verspreiden voor elk mogelijk doel, met inbegrip van alle informatie die via de website wordt verstrekt, en u bevestigt dat deze informatie niet onder enige geheimhoudingsplicht valt of vertrouwelijk is, met dien verstande dat uw persoonlijke informatie altijd door Vedior NV overeenkomstig haar privacyverklaring wordt bewaard.

Heb je het heel goed gelezen? Wat een krankzinnige bepaling? In welke eeuw leeft Vedior eigenlijk?

 • Onherroepelijke en eeuwigdurende licentie?
 • Uw materiaal te wijzigen, verzenden of verspreiden voor elk mogelijk doel?

Goeie genade! Hebben ze bij Vedior een gaatje in het hoofd? En de privacy verklaring giet nog wat meer olie op het vuur:

Uw gegevens worden wel aan andere groepsmaatschappijen doorgestuurd. Dit houdt mogelijk in dat persoonlijke informatie naar landen buiten de Europese Economische Ruimte worden verstuurd, en indien noodzakelijk, over internationale grenzen. De wetgeving ten aanzien van gegevensbescherming in deze landen is mogelijk niet zo uitgebreid als die in de Europese Economische Ruimte.

Hihaa. Je CV is bij deze vogelvrij verklaard. Hoera!

Conclusie
Een vacaturesite die voor het Vedior concern ongetwijfeld zijn waarde zal hebben. Verder geen nieuws onder de zon.

Maar dat matchen, die disclaimer en de pricacy verklaring… Mijn hemel; in welke tijd leeft Vedior? Wel eens van OpenSocial gehoord? User Generated Content?  Fatsoen?

Eén ding is zeker. Gebruik DOVAJobs om vacatures te zoeken; maar gebruik het nooit om je CV achter te laten!

Geef een reactie

4 Comments
 • Jan de Olde
  says:

  Even een korte reactie mede ontwikkelaar van deze site.

  Helemaal eens met de kritiek op de voorwaarden and privacy disclaimer. Zoals je wellicht weet is Vedior dit jaar overgenomen door Randstad, hierdoor hebben sommige zaken wat achterstand opgelopen. Maar ik kan hier toezeggen dat de voorwaarden zeer binnenkort zullen worden vervangen.
   
  Het stukje over het toesturen van gegevens aan andere groepsmaatschappijen is een wat ongelukkige formulering van het volgende scenario:
   
  Vedior/Randstad is een internationale groep bedrijven. Op dovajobs.nl kunnen dus ook vacatures staan die zijn geplaatst door uitzendorganisaties buiten de EU.
   
  Op het moment dat je je registreert *EN* je geeft toestemming dat consulenten binnen de groep je CV mogen benaderen bestaat de mogelijkheid dat een consulent van bijvoorbeeld Thinkenergy group USA je CV in handen krijgt.
   
  Of, als je solliciteert op een vacature in Nederland, maar deze vacature is geplaatst door Digby Morgan UK, gaat je sollicitatie+CV naar Engeland.
   
  Als deze bedrijven zijn gebonden aan bedrijfspolicies en lokale wetgeving, dit is wat de voorwaarden vrij ongelukkig proberen te formuleren.
   
  Wij proberen bij alle vacatures zo goed mogelijk aan te geven welk bedrijf de vacature heeft geplaatst middels logo + link naar de website. In de nieuwe voorwaarden staat het allemaal wat duidelijker omschreven.
   
  Ander punt, je kritiek op de tekst. Ook hier kan ik me wel in vinden. Op de DOVA portals maken we gebruik van een product dat in staat is CV’s te parsen naar XML en vervolgens CV’s de matchen aan vacatures. Het ‘voordeel’ van registreren is dus –behalve je gegevens niet iedere keer opnieuw te hoeven uploaden, bijhouden van favoriete vacatures en historie van vacatures waarop je hebt gesolliciteerd- dat je wekelijks automatisch overzichten gemaild krijgt (Indien je daar voor hebt gekozen!) met vacatures die matchen aan jouw CV en je krijgt ze tevens te zien op de website als je bent ingelogd.
   
  Helaas krijgen wij op dit moment nogal wat matches op Nederlandse CV’s waar wij zelf zo onze vraagtekens bij zetten. Om deze reden hebben we gekozen/geadviseerd om voorlopig geen matches uit te mailen. (Je krijgt ze wel te zien als je bent ingelogd). Ook hiervan komt binnenkort een verbeterde versie beschikbaar.
   
  Aldus het gereutel over matchen, tijd voor een goede copywriter.
   
  Tot slot is het altijd mogelijk je zoekresultaten te verfijnen met behulp van het linker ‘Snel Zoeken’ menu of door op ‘Uitgebreid zoeken’ te klikken. Dat dit je ontging betekend werk aan de winkel voor de vormgevers. We proberen alles zo simpel en overzichtelijk te houden. Verder geen pretenties ondanks alle ‘gereutel’ over matchen.  Het grote voordeel is inderdaad alle Randstad vacatures op één site en verder geen onderliggende belangen zoals verdiensten met adwords of het verzamelen van e-mail adressen met dubieuze bedoelingen.
   
  Dank voor de aandacht voor de site, ik zal alle kritiek zeker meenemen daar de opdrachtgever.
   
  Jan