De feminiene samenleving

Veel mensen die mij kennen zullen denken dat ik nu weer één van mijn vrouw onvriendelijke kritische stukken ga schrijven. Ik ben veelal een kritikaster van veel wat vrouwen doen (met name achter het stuur van een auto), maar niets is minder waar. Ik ben namelijk een fervent aanhanger van Justien Marseille en als zij iets zegt, kan je beter luisteren.

Justien is trendwatcher en heeft gewoonweg eng vaak gelijk gehad in het verleden. En momenteel spreekt ze veel over de feminiene (of roze) samenleving. Zo ook recentelijk op de roadmap to Venus. Een congres waar ik door omstandigheden niet bij kon zijn en ik nog steeds van baal.

Justien ziet namelijk een sterke feminisering van de maatschappij, als je mannelijke en vrouwelijke waarden definiteert in hard en zacht. Wat dat aangaat ben ik misschien wel erg vrouwelijk (niet qua rijstijl, hoewel die ook dramatisch slecht is), want zoals mijn volgers hier vaak kunnen lezen geloof ik dat we veel menselijker moeten omgaan met personeel. Ik geloof dat de ‘vrouwelijke waarden’ veel sterker in bedrijven aanwezig moeten zijn.

Ook geloof ik sterk dat vrouwen betere managers zijn dan mannen, gemiddeld genomen. Helaas zijn bijna alle vrouwelijke managers enkel varianten van mannen met andere geslachtsdelen. Juist wanneer we echt vrouwen als manager hebben, die zorgen voor een goede sfeer, opmerkzaam zijn voordat zaken escaleren, mensen dwingen tot open discussie en mensen in hun waarde laten en professionals hun werk laten doen, juist dan heb je een goede manager. Want de beste manager zou eigenlijk geen inhoudelijke mening moeten hebben, daar heb je de professionals voor. Die moeten zorgen dat de professional optimaal zijn of haar werk kan doen en ik geloof dat vrouwen dat veel beter zouden moeten kunnen.

Als je in de komende tijd een mogelijkheid hebt Justien te horen spreken, neem die vooral. Want er waren in Nederland maar weinig mensen die de afgelopen 10 jaar alle belangrijke trends goed hebben voorspeld!

Geef een reactie

2 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Ruben: inderdaad leuk op twee manieren uit te leggen die quote ja. Vrouwen hebben doorgaans zeker een mening (soms niet echt inhoudelijk maar dat is een heel ander verhaal). Echter zijn ze doorgaans ook heel goed in het niet doordrukken van hun mening op de werkvloer (privé is omgekeerde wereld volgens mij) en juist op zoek gaan naar de beste mening van de professionals.

 • Ruben @ Freep
  says:

  Ik deel je mening dat vrouwen voor veel banen geschikter zijn dan mannen, alleen is de vraag of de feminisering van de maatschappij ook leidt tot een toename van de emancipatie en verhoogde arbeidsparticipatie van vrouwen.
  Wat dat betreft staan de feminisering en emancipatie een beetje haaks op elkaar. Waar de feminisering toeneemt lijkt de emancipatie te stagneren. Feminisering betekent namelijk ook meer accent op zorg & balans ofwel thuis blijven om voor de kinderen te zorgen is dan ‘normaal’.
  Wij mannen zijn enge adaptieve monsters, als we ons moeten gedragen als een manwijf om succesvol te zijn dan doen we dat. Volgens mij is de feminisering ook gebonden aan economische voorspoed. Ik hoop dus maar dat de recessie hier hard toeslaat, kan ik mijn jurk in de kast laten hangen.         

  ps.
  Quote: “Ook geloof ik sterk dat vrouwen betere managers zijn dan mannen, gemiddeld genomen….. Want de beste manager zou eigenlijk geen inhoudelijke mening moeten hebben, daar heb je de professionals voor.”
  Goed stuk, maar ik neem toch aan dat je niet wilde zeggen dat vrouwen geen inhoudelijke mening hebben 😉