Nieuwe functietitel? Talent Discovery Representative

Met enige regelmaat zijn er in de diverse blogs op internet discussies te lezen over functiebenamingen. Als doorgewinterde HRM-er weet ik dat e.e.a. voor medewerkers vaak belangrijk is. Ik hanteer daarbij de filosofie dat HR zijn interne functie-structuur hanteert. Wat er op de visitekaartjes staat, is de verantwoordelijkheid van de betrokken manager en die moet daar maar verstandig mee omgaan.

Als Recruitment Professional weet ik dat de gekozen functietitel belangrijk is om gevonden te worden op internet en interesse te wekken van kandidaten. Vandaag ontving ik nog een white paper waarin het volgende te lezen is: …….. 41% van de werkzoekenden in Nederland zegt naast vacaturesites en print ook via Google op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Het vindbaar maken van uw vacatures via Google kan u dus uitstekend helpen bij het invullen van uw vacatures ………

Ik ben benieuwd wie er via Google zou gaan zoeken naar werk als Talent Discovery Representative?

Voor mij een nieuw begrip in recruitmentland. Niet zo vreemd dat ik deze functie tegenkwam op een site in de VS. Hierbij de functie specs:

At Adecco RPO (Recruitment Process Outsourcing), we partner with our clients to develop and implement a comprehensive framework for acquiring and retaining talent. We are currently seeking Talent Discovery Representatives to work in our Toledo, Ohio Talent Discovery Center.
This position will screen candidates and manage the candidate process to provide a high-level of recruitment support to our client organization.

TALENT DISCOVERY CENTER REPRESENTATIVE
We need candidates with excellent communication skills who has the ability to handle outbound calls in a very high volume/fast-paced environment and conduct initial phone screens with candidates for our client organization. Candidates should be enthusiastic and possess an up-beat can-do attitude. We are looking for a team player and somebody who has the ability to multi-task. This includes any duties additionally assigned by Lead Project Recruiter and/or Account Manager. We are looking for people with some flexibility regarding hours, shift, etc.

REQUIREMENTS
• Must be proficient in the area of Microsoft Desktop applications
• Excellent oral and written communication skills
• Ability to multi-task
• High school diploma or GED
• Position will be part-time and require some flexibility of hours

Geef een antwoord