Waar zijn nog verse CV’s te vinden? Niet bij Diver!

Recruitment vijver Gisteren heb ik aangekondigd enige tools de revue te laten passeren die recruiters helpen CV’s van mogelijke kandidaten op het Internet te vinden.

En vandaag wil ik beginnen met een toepassing van Broadlook Technologies; genaamd Diver. Diver is software die moet worden gedownload en geinstalleerd. Gelukkig is er een gratis proefperiode van 7 dagen, dus kan ik het eens naar hartelust uitproberen.

Het marketing gebrul
En natuurlijk heeft Broadlook Technologies slechts superlatieven over voor haar eigen product:

Diver, the newest, fastest, most user-friendly software for sourcing candidates on the Internet. Stop wasting precious time sifting through search engine results to find leads and spend more time pursuing actual candidates. If you can perform a Google search, you can use Broadlook Diver

Nou, dat moeten we dan maar eens gaan uitvinden. Overigens is het zoeken naar kandidaten via Google geen sinecure; er is tenslotte een reden waarom mensen als Shally Steckerl een aardig bestaan weten op te bouwen met recruiters uit te leggen om Google te gebruiken…

De harde werkelijkheid
Het downloaden en installeren van Diver is een fluitje van een cent; en na afronden van de installeren start Diver meteen op.

En dit is wat ik zie:

Startscherm Diver

Nou, daar schiet ik niet veel mee op dus. Ik moet zelf mijn Google searches samenstellen en dat is juist het meest ingewikkelde onderdeel!

Overigens komen de resultaten in een Excel achtige lijst aan de onderzijde van het scherm te staan.

Een korte test
Maar goed; laten we maar eens een eenvoudige zoekopdracht samenstellen ((inurl:CV OR intitle:CV) VWO Biologie). Wie weet vind ik zo nog oude studiegenoten.

En het resultaat is ronduit lachwekkend; wat vooral aan de URL’s te zien is (ik laat geen schermvoorbeeld zien omdat hier persoonsgegevens worden getoond).

Diver ‘vindt’ één persoon soms wel tientallen keren. De ene keer met de naam, de andere keer met een e-mail adres, een aantal keren met verschillende titels. En allemaal op één URL. Dat is knap!

Het enige voordeel dat Diver biedt is de zoekresultaten gestructureerd te exporteren naar Excel (of een ATS). Maar gezien de kwaliteit van het resultaat ben ik dus alleen maar mijn ATS aan het vervuilen!

Conclusie
Diver is een buitengewoon armoedige tool die mij beloofde productiviteitsverbetering (Stop wasting precious time sifting through search engine results) niet brengt. Integendeel; zelf zoeken en door de zoek resultaten heenlopen is waarschijnlijk sneller…

Een volstrekt overbodige tool die maar beter snel vergeten kan worden.

Geef een reactie