AllianceQ: een clearing house zonder personeel

Logotype AllianceQ AllianceQ is door een groep bedrijven opgericht. Om kandidaten te verzamelen terecht die bij één van die bedrijven heeft gesolliciteerd maar niet is aangenomen. Zodat de andere aangesloten bedrijven daar mogelijkerwijs hun voordeel mee kunnen doen.

AllianceQ is dus een clearing house. Opgezet om de recruitment kosten voor de participerende bedrijven te verlagen. Een indrukwekkende potentiele business case.

Het is een initiatief dat me doet denken aan het voorstel van Cap Gemini eind jaren negentig aan de Nederlandse uitzenders. En McKinsey begin 2000 aan de uitzenders op wereldschaal. Beide initiatieven zijn niets geworden. Angst is een slechte gids…

Eerst even wat rekensommetjes
Alleen bedrijven met meer dan 5.000 werknemers kunnen in AllianceQ participeren. En er kunnen maximaal 200 bedrijven participeren.

Dat betekent dat participerende bedrijven bij elkaar (ruim) meer dan 1 miljoen werknemers hebben. Laten we er vanuit gaan dat gemiddeld 10% op jaarbasis vertrekt: dat zijn 100.000 vacatures op jaarbasis.

Volgens AllianceQ nemen leidende Amerikaanse bedrijven slechte 1,5% van de sollicitanten aan. Dus op die 100.000 vacatures reageren bijna 6,7 miljoen werkzoekers…  En gaan er 6,6 miljoen de database van AllianceQ in. Per jaar…

Dat is een hele grote, hele goedkope CV database
Dat wordt de grootste CV database ter wereld. Als de aantallen tenminste kloppen natuurlijk. En is er opeens een hele grote vijver waar de AllianceQ leden uit kunnen vissen.

Een CV database die relatief weinig geld heeft gekost. En vol zit met redelijk ‘verse’ kandidaten. Dat is andere koek dan de afgelikte boterhammen van vacaturesites die we tegenwoordig CV databases noemen.

Nu zitten die kandidaten natuurlijk niet alleen in deze database. Dus wat dat betreft is het zaak om er toch nog snel bij te zijn. Maar het kan wel eens een heleboel inspanningen schelen.

Maar hoe zit het met de privacy van de kandidaten?
Nou, niet slecht. Als ik tenminste afga op wat ik op AllianceQ heb gezien. Want deze site verwijst kandidaten door naar QuietAgent, een ‘personal’ branding site waar je volstrekt anoniem je profiel kan presenteren.

En QuitAgent is waarschijnlijk de technologie achter het clearing house zelf. Dus die zal ik binnenkort eens aan een nader onderzoekje onderwerpen.

Wordt AllianceQ een succes?
Hangt zeer sterk af van de participerende bedrijven. Als zij inderdaad en direct alle niet-aangenomen kandidaten in het clearing house plaatsen dan kan het succesvol worden.

En dat hangt weer af van het gemak waarmee dat kan worden gedaan. En dat gemak maakt het noodzakelijk dat alle kandidaatprofielen van bedrijf naar clearing house worden geplaatst. En daar kan het wel eens heel erg scheef gaan.

Slotwoord
Wat me overigens zorgen baart is onderstaande situatie:

Executive Team AllianceQ, open posities

Voor een board van vier mensen zoekt AllianceQ er drie! En dat voor een organisatie met de volgende ambitie:

By late 2009, we expect this collaboration will allow AllianceQ members to fill three of every five jobs at no cost.

Geef een reactie

2 Comments