Zubedjobs: GoogleMaps vacature mashup met identiteitscrisis

Er is een nieuwe vacaturesite geboren: Zubedjobs. En het is feitelijk één grote GoogleMaps mashup. Wat direct duidelijk wordt als je de homepage ziet:

Homepage Zubedjobs

Het is zelfs amper duidelijk dat je naar een vacaturesite zit te kijken. aar het is er wel eentje. Een zeer vreemde eend, die meer gebouwd lijkt als technisch kunstje dan als site voor werkzoekers.

Zoeken naar vacatures, omslachtig en verwarrend
Want usability, daar lijken ze bij Zubedjobs nog nooit van te hebben gehoord. Zo denk je dat er niets gebeurt als je op Search heb gedrukt. Maar dat is niet zo. Want heel erg klein in de linkerbenedenhoek gebeurt iets:

Zoekindicator

Da’s bijna niet te zien. En omdat het zo lang duurt, ben je al meteen geneigd de site te verlaten.

Maar als Zubedjobs dan terugkomt met resultaten, wordt automatisch alleen die regio getoond waarin vacatures zijn gevonden. En dat is wel heel erg goed:

Zoekresultaat met labels

Alleen heb ik dan weer geen idee wat die labels moeten betekenen; al heeft het iets met het postcode systeem van de UK te maken. En die blauwe cijfers zijn misschien wel het aantal vacatures.

Op een label klikken zorgt ervoor dat er plosteling een heleboel bijkomen. Overigens wordt nu niet verder ingezoomd:

Verfijning zoekresultaat

Nou, dan nog maar een keer op een label geklikt. Poef, en nu komen er ineens een heleboel blauwe en twee rode punaises tevoorschijn:

Zoekresultaat met details

Klikken op een blauwe doorzichtige punaise heeft geen effect. Klikken op een rode wel. Er komt een balloon tevoorschijn. Met een functienaam en de bedrijfsnaam; half verborgen:

Zoekresultaat met balloon

Als ik dan op de functitel (Library Assistant) klik; verschijnt na een zeer lange wachttijd helemaal aan de rechterkant van het scherm een aantal details van de vacature: image

En daar staat dan eindelijk wat informatie; in een aantal blokjes gerangschikt.

Het eerste blokje vertelt feitelijk niets nieuws over de vacature

 

Het tweede blokje vertelt iets over het bedrijf en…

een hele serie vaardigheden die als een soort tag cloud worden getoond. Die overigens niet in zijn geheel wordt getoond, daar zit een slider bij.

 

En andere vacatures van hetzelfde bedrijf; die ik echter niet op de kaart ben tegen gekomen. Ze zijn overigens niet echt zichtbaar, want ze zijn verborgen achter de slider

Nou, wat een chaos en gedoe om iets van een vacature te zien. En het is nog niet klaar. Want als ik op de hyperlink More information and applications klik krijg ik dit te zien:

Vacaturedetails?

Vrijwel onleesbaar, maar echt aanwezig, staat onderaan de hyperlink Apply for this vacancy. Wat ik natuurlijk doe. Klik:

Sollicitatie webformulier

Wat een volstrekt krankzinnig proces! Vier keer klikken om nietszeggende informatie van de vacature te zien. Zes keer klikken om te kunnen solliciteren.

Wat een absolute en complete bagger is dit!

Plus onnodige functionaliteit
Tegelijkertijd biedt de site wel vreemde features als Heatmap (een soort dichtheidsindicator van vacatures; interessant…) en Sightseeing (wat moet ik daar nou mee als werkzoeker?). Blijkbaar zijn de makers (terecht) bang dat er te weinig met deze site te doen valt.

Conclusie
De integratie van GoogleMaps in een vacaturesite is m.i. een voorwaarde voor een nieuwe generatie vacaturesites. Maar de wijze waarop Zubedjobs dit heeft gedaan gaat voorbij aan de behoefte van werkzoekers en schiet volledig door.

Zubedjobs is ten dode opgeschreven, maar er zijn hier wel enige lessen te leren. Maar een volgende variant moet GoogleMaps als een middel gebruiken, en niet als een doel.

Geef een reactie

2 Comments