De jeugd multitasked er lustig op los

Jongeren zijn geboren multitaskers. Dat werd mij al snel duidelijk toen mijn dochters hun eigen computers kregen. En ook nog geacht werden huiswerk te maken.

Want terwijl de muziek uit de computer schalde werd tegelijkertijd met meerdere vriendinnen op MSN gechat, de Hyves pagina bijgewerkt, Marktplaats afgeschuimd en “Ja hoor pap, ik ben echt bezig met mijn huiswerk” boven de muziek uit gebruld.

De generatiekloof in optima forma. Ik geloofde er niet veel van, en mijn vrouw nog veel minder. Wat regelmatig tot verhitte discussies leidde. Die uiteindelijk geen steek uithaalden natuurlijk! Maar ja, waar ben je anders opvoeder voor?

Gelukkig heeft Forrester nu vastgesteld dat jongeren inderdaad geboren multitaskers zijn. En dat er bijna vanzelfsprekend meerdere activiteiten tegelijkerijd worden gedaan. Een enorme rust maakt zich van mij meester…

In onderstaande grafiek zijn de multitasking activiteiten van oudere jongeren (15 – 17 jaar) weergeven, terwijl ze huiswerk aan het maken zijn:

Yout Multitask Frequently

In slechts 26% van de gevallen waren ze alleen maar huiswerk aan het maken! Dus in driekwart van de gevallen waren ze tegelijkertijd één of meer andere dingen aan het doen.

Overigens is dit niet alleen voor opvoeders interssant. Want vooral marketeers kunnen hier een wijze les uit leren. Want je zal toch echt op meerdere kanalen aanwezig moeten zijn met virale ‘dingetjes’ om de jeugd van tegenwoordig nog enigszins te boeien.

Continuous Partial Attention (CPA). Geen syndroom maar een sign of the times. Voor de jongere generatie wel te verstaan. Want ik krijg er direct hoofdpijn van.

Geef een reactie

6 Comments