Wanted: nerds

Nerds worden vaak beschimpt, maar nerd zijn is goed. Want nerds/(computer)freaks zijn gewild en kunnen meteen tegen een lekker centje beginnen. In de game-industrie bijvoorbeeld.

Professioneel gamer
Goed nieuws voor al die jongens en meisjes die tot diep in den nacht aan het gamen zijn. Je kunt er je beroep van maken. Honderd mensen in Nederland verdienen als professioneel gamer of als gametester hun boterham. De game-industrie brengt in Nederland meer op dan de film-industrie. Bovendien groeit de business jaarlijks met ongeveer 15 tot 20 procent. Elk jaar zijn er daarom twee- tot driehonderd gamers nodig. 

Serious games
Steeds meer personeel krijgt instructies en trainingen via zogenaamde serious games. Deze worden ook ingezet tijdens sollicitatiegesprekken, lekker herkenbaar voor de nieuwe generatie medewerkers. Sollicitanten zijn in een gesprek vaak geneigd om sociaal wenselijke antwoorden te geven. In een game moet je onder meer leiding en beluitsvaardigheid tonen en samenwerken met teamgenoten. Als je je tijdens een game nog anders voor kunt doen dan je bent hoor je op de toneelschool. Het is voor de werkgever dus een goede graadmeter. 

Wii the people
Tijdens de jaarlijkse E3 beurs (deze week in Los Angeles) onthullen Microsoft, Sony en Nintendo hun plannen voor aankomend seizoen. Wii Sports en Wii Fit hebben we al in huis, maar dat is allemaal te sportief voor mij. Wii Music daarentegen klinkt heel interessant. Je kunt, zonder enige kennis of ervaring, muziek maken met meer dan vijftig instrumenten. En, pluspunt, het klinkt altijd goed. 

Geef een reactie

15 Comments
 • paul van oosterhout
  says:

  i know, zo heb ik ook mijn vriendin omver geblazen in de kroeg ehhhh online kroeg toen ik met mijn avatar naar haar toe liep…;-)

 • Paul van Oosterhout
  says:

  omgwtf stfu n00bs!1exclamtion
  Gamen schijnt je ook beter te leren om te multitasken.  ergo ik game dus ik multitask…
  omg i rox k bye

 • Floor Drees
  says:

  @Herve
  Nee. Ik ben wel van plan mijn game-skills een beetje op te veizelen. Ik ben laatst genant ingemaakt met een race-spelletje.

 • Chris Stapper
  says:

  Games zijn ook goed voor je reactievermogen. En je oefent er hersendelen mee die je anders misschien niet (veel) benut (voorkomt Alzheimer, heb ik me laten vertellen).

  Ik geloof ook dat het negatieve imago van nerds af begint te nemen. Misschien is het omdat ik eigenlijk al mijn bijbaantjes dank aan pc vaardigheden die niets te maken hebben met mijn 4 jaar hbo of masteropleiding ..
  Bonuspunten voor elders verkregen competenties!

 • Hervé
  says:

  Enige waar ik me wel in stoorde destijds in alle games zijn alle irritante afkortingen die elke week wijzigen. Maakte communicatie moeilijk. GiefEpXcuzIntwant2bai  <<< De meest irritant uit WoW

 • Marc Drees
  says:

  Mijn reactie was natuurlijk grappig bedoeld; want 3D, serious gaming gaan heel wat veranderen op allerlei gebieden. Ik denk dat we nu pas de eerste signalen zien van wat er op ons af gaat komen.

  Ik zal mijn gaming skills maar weer eens op gaan poetsen.

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Marc: ik kan heel serieus gamen hoor 🙂 Moet je me niet storen.

  Maar zonder gein, ik vind games waarin politieagenten worden getest op hun recherche vaardigheden (Digitale Stad Berloo) of games waarin de NS zijn machinisten traint best serieus.

 • Hervé
  says:

  @Marc
  Het is dat ik er niet genoeg tijd meer voor heb. Maar ik was tot een 6 geleden een actief teamleider bij verschillende CTF teams waar ik ook mee op clanbase speelde, voor clanbase heb ik zelfs geprobeerd om de eerste Xbox-ladder op te starten voor Halo 2 (waar clanbase toen abosluut nog niet klaar voor was)

  Wat ik er van heb geleerd is mensen te leiden in chaotische en dynamische situaties.

  Daarbij zijn games als WoW helemaal geweldig om leiderschap en probleem oplossend te denken. Zeker voor The Burning Crusade omdat je dat teams van 40! man aanstuurt en coordineert als raidleader. De organisatie structuur die mijn guild toen hanteerde was behoorlijk uitgebreid (vergelijkbaar aan een organisatie met meer dan 100 man personeel).

  Eigenlijk zijn team games perfecte manieren om jezelf klaar te stomen voor het bedrijfsleven (mits je zo actief kan en wilt zijn)

 • Marc Drees
  says:

  Ik kan er niet aan wennen; serious gaming… Een soort contradictio in terminis.
  Maar goed, het idee erachter is natuurlijk wel uitstekend en ik ben ervan overtuigd dat we in de komende jaren steeds meer toepassingen hiervan gaan zien.

  Wie weet kan de zoektocht naar een nieuwe baan als een serious game worden weergegeven. Hoewel ik mijn voorliefde voor first person shooters hier niet in kan uitleven. Of misschien toch…