Weet waar je staat op internet, ook via Jobboards!

Marc heeft al regelmatig bericht over de vertical search engines zoals Jobrapido, Careerjet en Trovit. Je vraagt er niet om en de bezoeker heeft er naar mijn mening niet veel aan. Bij Staffplanning hadden we nog een extra probleem…

Wat wilde het geval?
De spiders van de bovengenoemde jobboards spideren grote jongens zoals Monsterboard en Nationale Vacature bank, dat wisten we al. Ook wisten we al wat het leuke effect daarvan is daar de vacatures vaak verlopen zijn en er een extra stap in wordt gebouwd voor de ontvanger omdat ze door moeten klikken. Of ze zetten er i-frame om de pagina van onze site. Zo wordt het nog duidelijker…

Maar ze spideren ook partijen die over het algemeen goed scoren in zoekmachines. Staffplanning voldoet hier aan ( voorbeeld 1, Voorbeeld 2, Voorbeeld 3) en is daarom ook een tijdje gewoon meegenomen ( lees gespiderd).

Het gevolg?
Al onze vacature stonden minimaal dubbel in dergelijk machines en soms dus wel een keer of vier. Omdat ze ons direct spiderden, en we bijvoorbeeld op Monsterboard en Nationale vacaturebank staan. Erg prettig voor de bezoeker natuurlijk. En wie krijgt het te horen? Wij! Een kandidaat snapt niet waarom er een verlopen vacature op een dergelijk board staan en gaat bellen. Thnx!

Wat te doen, wat te doen
Door simpelweg contact te zoeken met de partijen en ze vriendelijk doch dringend te vragen om de vacatures te verwijderen zijn we in staat geweest om staffplanning.nl of expectra.nl niet meer te laten meenemen in de spideracties van dergelijke aggegrators. Ook hebben we ons eigen mensen er op attent gemaakt en zodra ze weer een vacature van ons zien wordt ik gebeld zodat we er naar kunnen handelen.

Probleem opgelost zou je zo zeggen! helaas….
We staan er nog steeds soms op ( al is het al veel minder) via de jobboards waar we adverteren. En dat willen we helemaal niet!  En trap er niet in! De meest gebruikte redenatie die ik te horen kreeg van de vertical search engines is dat het meer bezoekers oplevert en dat het dom was om er mee te stoppen. Dat is leuk als het al zo is maar als een kandidaat niet kan reageren of solliciteren heb ik er niets aan. Sterker nog, als hij/zij onbegrijpend afhaakt is de schade veel groter. Nee laat ons maar zelf aan de slag met de vacatures en zelf bepalen hoe en wat.

Maar waarom doen de jobboards er nauwelijks tot niets aan? Omdat ze het niet kunnen? Ons is het ook gelukt. Wellicht levert ze het wel meer bezoekers op die ze weer door kunnen sturen naar de adverteerders? Ze plaatsen immers ook zelf door op allerlei partnersites. Of zijn te weinig partijen zich bewust wat er allemaal met de vacatures gebeurt en er dus geen noodzaak is? Ik denk vooral het laatste.

Daarom een oproep
Word je bewust van waar je allemaal te vinden bent op het internet en hou dat in de gaten! Zorg dat je met jouw vacatures alleen op te vinden bent plekken waar jij dat wil, ook via partijen waar je vacatures bewust plaatst! Wie weet sta je ergens waar je helemaal niet wil staan.

Hoe?
In een van mijn volgende postings zal ik een eerste aanzet geven met tips en zoekopdrachten om te ontdekken waar je vacatures allemaal staan. Deze kunnen we dan gezamelijk aanvullen om tot een volledige lijst te komen.

Wie doet er mee?

Geef een reactie

3 Comments
  • Paul van Oosterhout
    says:

    @ ruben: Tuurlijk hebben we dat. Het aandeel is wel veel lager geworden, ongeveer de helft van het aandeel rond 2005. Wij rekenen alles terug naar een prijs per geaccepteerd cv en zolang de bron onder een bepaald bedrag zit is het niet nodig om die uit te zetten.