Kan ik van vacaturesite verkassen?

The Internet is Us

Vacaturesites zijn sociale netwerken met een zeer beperkte scope. Waarom? Omdat werkzoekers daar profielen van zichzelf hebben gemaakt en daarmee interacties met werkgevers hopen te bewerkstelligen. Of, zoals Paul van Oosterhout heel recent heeft laten zien, ongewenste interacties met hijgerige intermediairs.

Sociale netwerken halen hun waarde uit het aantal participanten en de data die zij genereren. User generated content zorgt ervoor dat sociale netwerken krankzinnige waarderingen krijgen: The Internet is Us(ing) us.

Langzamerhand begonnen participanten zich te realiseren dat alle gegevens die zij bij een bepaald sociaal netwerk genereren niet meegenomen kan worden. Een sociaal netwerk is een walled garden.

Vanuit het perspectief van dat sociaal netwerk begrijpelijk. Vanuit het perspectief van de participant heel vervelend. Vooral als dat sociale netwerk komt te overlijden of als de participant naar een nieuwer, leuker, interessanter, beter sociaal netwerk zou willen verkassen.

Initiatieven als OpenSocial en DataPortability dienen hiervoor oplossingen te bieden. Voorlopig is dat alles voor de normale participant nog een droomscenario op afstand.

Maar hoe zit dat met de vacaturesites? Want dat zijn ook sociale netwerken, zij het met een beperkte scope. En hun waarde is nog veel directer te koppelen aan het aantal participanten. Ze verdienen er zelfs concreet geld mee: CV databases.

Als participant van een vacaturesite laat je niet alleen je gegevens achter, je laat vacaturesites er zelfs omzet mee maken. Maar kan je je gegevens optillen, meenemen en elders neerzetten?

Nee, je kan ze alleen verwijderen… En ergens anders opnieuw beginnen.

Wordt het geen tijd dat vacaturesites met elkaar een standaard gaan afspreken? Zich aansluiten bij OpenSocial?

En wordt het anders geen tijd dat vacaturesites participanten laten meedelen in de omzet? Die met hun profielen wordt gemaakt?

Geef een reactie

6 Comments
 • raymond de Wit
  says:

  Alvorens de vacaturesites als afgeschreven te beschouwen heb ik nog een vraag.
  Ik ben bezig met het verlengen van mijn contract. Wie is nu eigenlijk de grootste op dit moment qua cv’s? Is daar een site voor om dit na te kijken?

  • Jobselectie.nl I Vincent
   says:

   @Raymond: De grootste is Jobselectie.nl nog niet, maar je kunt wel gratis gebruik maken van onze dienstverlening. Bij dezen nodig ik je dus uit om gratis vacatures op onze vacaturesite te plaatsen.
   Zelf ben ik trouwens voorstander om gegevens te delen. Waarom allemaal op ons eigen eilandje / vacaturesite blijven zitten wat absoluut niet ten goede komt van de werkgever! Heeft iemand ideeën om uitwisseling van data mogelijk te maken?

   Met vriendelijke groet,
   Vincent

 • Marc Drees
  says:

  @Ruben:
  Ik moet je teleurstellen; de ‘vacaturesites’ lezen RecruitmentMatters met grote regelmaat.  Dus het is al te laat…

  Het is echter niet zo dat ik vacaturesites sinds de introductie van de CV database op grote innovaties heb kunnen betrappen; en dat is toch echt alweer heel lang geleden. Ergens in de vorige eeuw.

  Dus ik zo me geen al te grote zorgen maken. Zeker omdat de grote vacaturesites voornamelijk eigendom zijn van uitgevers. En het huidige business model van vacaturesites werkt voor uitgevers; zij snappen dat. Een socialer business model? Alleen als ze echt moeten, en anders nooit!

  Nee, dit gaat niet top-down gebeuren. Ergens onderaan, een vrolijke, kleine spoiler. Maar het zal vast wel weer eerst in de VS gebeuren…

 • Marc Drees
  says:

  @Niek:
  Ik denk dat het wachten is op een partij die portabiliteit biedt al dan niet in combinatie met een een vergoeding voor iedere reactie (in welke vorm dit dan ook vormgegeven zou moeten worden) op jouw CV.

  User generated content vertegenwoordigd een waarde voor het platform waarop het wordt gegenereerd.  Een grote waarde. En natuurlijk heeft het ook een waarde voor degene die de content levert. Maar zonder die content heeft de platform leverancier geen business model voor, in dit geval, een CV database.

  Portababiliteit en vergoeding voor content zouden wel eens twee elementen kunnen zijn van de noodzakelijke innovatie op dit gebied. De een maakt verkassen mogelijk; de andere maakt verkassen minder aantrekkelijk. Maar dan heb je als content eigenaar tenminste de keus.

 • Ruben @ Freep
  says:

  @marc vacaturebanken zijn bijna dood, dat concludeerde je zelf onlangs nog. Wil je a.u.b geen goede suggesties doen om ze nog langer in leven te houden 😉 Ik hoop dat ze dit blog niet lezen.

 • Niek
  says:

  ik ben het met je eens dat cv-info veel makkelijker door de eigenaar gemigreerd moet kunnen worden. Echter, cv-eigenaren financieel gaan compenseren voor het plaatsen van een cv gaat mij een stap te ver.  De cv-eigenaar krijgt immers een GRATIS infrastructuur aangeboden om zichzelf aan de wereld te presenteren waardoor de kans op het vinden van een passende baan vele malen groter wordt. De infrastructuur zou nog wel een stukje fine-tuning kunnen gebruiken zodat alle ongewenste neveneffecten (spam) uitgebannen wordt.