Vacaturesite top 10: Stabiel op 107.000 vacatures

VacaturemonitorStabiliseren we in de vakantie op iets meer dan 100.000 vacatures? Het lijkt er op, want ook deze week staan we op 107.000 vacatures. En daarmee geen verandering ten opzichte van vorige week.

En dat zou betekenen dat we buiten vakantieperiodes zo’n 40% meer vacatures online hebben. Klinkt mij als redelijk in de oren. Maar goed, de vakantieperiode loopt nog even door, dus laat ik niet al te vroeg conclusies treekken.

De wekelijkse top 10
De top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures ziet er deze week als volgt uit:

  1. Nationale Vacaturebank: 17,8%
  2. Totaljobs: 13,3%
  3. Monsterboard: 11,6%
  4. Werk.nl: 4,4%
  5. Vacaturekrant: 4,3%
  6. JobbingMall: 3,8%
  7. JobTrack: 3,6%
  8. Intermediair: 1,5%
  9. WerkenbijdeOverheid: 1,3%
  10. Dovajobs: 1,2%

Nationale Vacaturebank zakt iets in (-0,3%) net als Monsterboard (-0,6%). Totaljobs laat een kleine groei zien (+0,2), terwijl Werk.nl (+0,6%) weer op de weg terug is na de duikeling van vorige week. Maar dat is waarschijnlijk een artefact; over twee weken laat Werk.nl weer normale cijfers zien.

Vacaturekrant (-0,8) JobbingMall (-0,6%) en Jobtrack (-0,3%) laten alledrie een behoorlijk verlies zien. Bij de ‘kleintjes’ wisselen WerkenbijdeOverheid (-0,2%) en Intermediair (+0,1%) wederom van plaats. DOVAJobs (+0,1%)houdt ferm stand op plaats 10.

De grafiek van de grote vier
En ook nog even de bijgewerkte grafiek van de grote vier natuurlijk:

Vacature aandeel grote 4 vacaturesites, week 12 - 29

Na zo’n drie maanden de vacaturesites qua aantallen nieuwe vacatures op de voet te hebben gevolgd begint er toch wel iets van een beeld te ontstaan. Nationale Vacaturebank is nog altijd overduidelijk de leader of the pack, maar laat een duidelijk afnemende trend zien.

Monsterboard en Totaljobs vechten op een tweede plaats waarbij er geen duidelijke winnaar aan te wijzen valt. Dat wordt interessant in de komende maanden.

Werk.nl staat stabiel op een vierde plaats, hoewel deze site in aantallen vacatures verreweg de grootste is. En er zijn bedreigingen van ‘onder’ te verwachten; als we kijken naar sites als Vacaturekrant en JobbingMall.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie

4 Comments
  • Marc Drees
    says:

    @Thomas:
    Print wordt op dit moment voor wat betreft de rubrieksadvertenties zelfs in leven gehouden door de (perceptie van de) kwaliteit van vacaturesites. Door de stortvloed van vacatures van intermediairs kom je er als normale werkgevers tenslotte niet tussendoor.

    Dus is het alternatief: rubrieksadvertentie in een (regionaal) dagblad. Het lijkt een stap terug, maar vacaturesites werken net als het advertentiemodel van print op volume, niet op kwaliteit.
    En omdat reageren via Internet een stuk sneller is dan via een sollicitatiebrief is er vanzelfsprekend een lagere kwaliteit in de response. Er is tenslotte geen enkele barriere (lees: Matchen) om ongekwalificeerde response tegen te houden.

  • Thomas Bakker (Tomic)
    says:

    Tja, Marc, dat is zo. Het suffe is dat vk.nl gewoon alle vacatures uit de telegraaf en spits doorplaatst. Telegraaf is qua oplage nog steeds de best belezen krant van Nederland.

    Hoewel hier vaak ‘print is dood’ wordt gepredikt, blijkt dus hierdoor dat veel bedrijven daar nog niet achter zijn, of genoeg response halen uit print.

  • Marc Drees
    says:

    @Thomas:
    Als ze voldoende nieuwe vacatures blijven krijgen zal hun positie niet in gevaar komen, met of zonder actieve sales.

    Maar het ligt natuurlijk in de rede te verwachten dat er een kink in die stroom komt bij het ontbreken van verkoopinspanningen.