Hoe zichtbaar wil ik zijn als (niet) werkzoeker?

Verrassing In mijn werkzame leven tot heden heb ik een aantal cycli van actieve tot passieve werkzoeker doorgemaakt. Tenslotte wilde ik van tijd tot tijd wel eens nieuwe uitdagingen verkennen.

Als actieve werkzoeker schuimde ik kranten en later Internet af naar interessante vacatures. En natuurlijk maakte ik hier en daar mijn profiel aan. Als passieve werkzoeker verwijderde ik alle profielen zo snel mogelijk.

Een gemiste kans!
Vacaturesites bieden me amper, of helemaal geen, mogelijkheden om mijn zichtbaarheid te regelen. Het enige wat ze willen is mijn CV maximaal prostitueren. Waardoor ik genoodzaakt bent dat CV te verwijderen als ik niet langer actief zoek.

Waarom bieden vacaturesites me niet de mogelijkheid om mijn zichtbaarheid te regelen in samenhang met mijn status als werkzoeker; van actief tot passief?

Hierdoor zou ik mijn zichtbaarheid tot nul terugschroeven als ik net in een nieuwe baan ben begonnen. En die zichtbaarheid gaandeweg verhogen. Of, als de nood aan de man komt, helemaal open zetten.

En niet alleen de werkzoeker is hierbij gebaat; maar ook de vacaturesite. Tenslotte hoef je minder moeite te doen om werkzoekers naar je site te trekken. Ze zijn tenslotte nooit weggegaan.

Andere tijden, nieuwe behoeftes?
Met de groei van de jobhopping cultuur zal de cyclus van passief naar actief werkzoeker frequenter worden. Waardoor het voor werkzoekers interessanter wordt om hun zichtbaarheid te kunnen regelen. Dat scheelt tenslotte een hoop invulwerk, iedere twee tot drie jaar…

Vacaturesites zouden er verstandig aan doen op deze trend in te spelen. Waarbij ze tegelijkertijd functionaliteit dienen te bieden waardoor de gebruiker ook tijdens het passieve deel van de cyclus waarde ontleent aan de site.

Wat is zichtbaarheid eigenlijk?
Nou, ik wil bijvoorbeeld kunnen regelen dat ik volstrekt onzichtbaar ben voor alle soorten aanbieder; ongeacht of het nou werkgevers of intermediairs zijn. Maar tegelijkertijd zou ik misschien wel geïnformeerd willen worden over die ene droombaan.

Als ik actief zoek wil ik msschien wel selectief onzichbaar zijn. Bijvoorbeeld voor werving- en selectiebureau’s en/of uitzendorganisaties.  Of juist voor het MBK.

En wat de zichtbaarheid pas echt een enorme stap voorwaarts zou brengen? Als mijn profiel met vacatures kan worden gematched. Want dan zou ik misschien wel op basis van een matchpercentage filteren. Zodat werkgevers met vacatures onder dat percentage mij niet eens kunnen zien!

Toekomstmuziek? Nee, het is met bestaande technologieen eenvoudig mogelijk. Wat ontbreekt is de visie en wil om werkzoekers daadwerkelijk van dienst te zijn.

Geef een reactie

4 Comments
  • Marc Drees
    says:

    @Ruben:
    Ik heb niet de illusie dat ik enige opdracht bij een vacaturesite zal weghalen. Gezien het percentage innovaties in de afgelopen jaren is die grond niet al te vruchtbaar. En dat belooft in het algemeen ook niet al teveel voor de toekomst.  Maar er zijn natuurlijk meer hondjes die Fikkie heten.

    Overigens hengel ik via RecruitmentMatters sowieso niet naar opdrachten. Daar heb ik mijn echte sociale netwerk voor! En die werkt tot nu toe uitstekend!

  • Ruben @ Freep
    says:

    @Marc jemmig nog meer gratis tips voor vacaturebanken, je bent lekker bezig. Is dit een verkapte manier om aan nieuwe opdrachten te komen? 😉

    @Paul mijn tip, gebruik niet jouw tip, ze bellen je namelijk alsnog.