Gebruiksvriendelijkheid deel 10: Accessibility, 5

Waarmerk DrempelvrijVandaag is Megajobs de vijfde vacaturesite die we beoordelen op de mate waarin de site Drempelvrij is. Tot op heden is in deze aflevering van de serie over gebruiksvriendelijkheid het resultaat meer dan bemoedigend.

Alle sites laten relatief kleine tekortkomingen zien. Waarbij natuurlijk wel moet worden opgemerkt dat we alleen naar de homepage kijken. Maar het zou toch een redelijk goede indicatie moeten geven hoe de rest van de site erbij staat.

De resultaten
Oke, dit is andere koek. Total Validator geeft 95 Priority 1(A) fouten aan; Wave zelfs 104… Eens kijken of we door de bomen het bos nog kunnen zien.

En dat is eigenlijk verdraaid simpel. Want alle 95 fouten die Total Validator ontdekt gaan om één type: een spacer zonder alt tekst.

Wave heeft nog wel een paar extra probleempjes ontdekt; een viertal gevallen waarbij een plaatje geen alt text had. Op zich vreemd want in een aantal andere gevallen zijn plaatjes wel van zo’n tekst voorzien. Een gebrek aan consistentie wellicht:

plaatje zonder alt tekst

Conclusie
Het aantal foutmeldingen lijkt schokkender dan het is; er is feitelijk sprake van twee typen fouten, spacers en afbeeldingen zonder alt text. Waarbij het massale gebruik van spacers op de Megajobs homepage het aantal fouten wel zeer massaal maakt.

Hoe dan ook, geen drempelvrije site. Dat is wel zeker!

Achtergrond
Ik gebruik een tweetal tools om de toegankelijkheid van de website te beoordelen: Total Validator en Wave

Met deze tools speur ik naar eventuele ‘overtredingen’ van de Priority 1 richtlijnen. Volgens W3C’s Web Accessibility Initiative moeten websites aan deze richtlijnen voldoen.

In een eerdere aflevering heb ik de 16 richtlijnen van Priority 1 kort beschreven. Daarvoor heb ik de verschillende soorten beperkingen beschreven die computergebruik kunnen compliceren. Of zelfs helemaal onmogelijk maken.

In Nederland kunnen sites die aan de Priority 1 richtlijnen voldoen het Drempelvrij waarmerk krijgen. In de voorgaande week heb ik sites met dit waarmerk met elkaar vergeleken (Werk.nl, Herensokken.nl, SNSbank.nl en Wehkamp.nl). Waarbij alleen Herensokken ook daadwerkelijk Drempelvrij bleek te zijn…

Geef een reactie