Open standaarden? Sinds vandaag misschien iets verder weg…

Logo en Logotype DataPortability project De content die door gebruikers online wordt gegenereerd ligt vaak opgesloten in databases van sites. Gebruikers kunnen het niet meenemen en ergens anders plaatsen. Het Data Portability project is bedoeld om hierin verandering te brengen.

Maar het lijkt erop dat er op zijn minst een kink in de kabel is gekomen. Want vanaf vandaag  is er een nieuwe belangen behartiger bij gekomen: de Open Web Foundation van David Recordon (en anderen natuurlijk).

Meerdere belangen behartigers voor open standaarden is zelden een goede ontwikkeling. De aandacht kan wel eens worden verschoven van het principe van data portability naar kleine verschillen tussen de beide partijen, die vervolgens onnodig worden uitvergroot.

Het is maar te hopen dat hiermee het achterliggende doel; het vrijelijk kunnen beschikken en meenemen van eigen content niet al te zeer in gevaar komt.

Met de enorme groei van user generated content is het hoog tijd dat gebruikers van sociale media (en vacaturesites) een betere controle over hun eigen content krijgt.

Geef een reactie

2 Comments
  • Michel Rijnders
    says:

    De open web foundation is juist een belangenbehartiger die niet met een andere open standaard komt, maar juist deze drempels probeert weg te nemen door deze achter het gezamenlijk doel van dataportability te scharen. Het is voor alle duidelijkheid dus geen nieuwe open standaard en zal niet voor meer versnippering zorgen. Dat lijkt mij juist geen kink in de kabel op te leveren.