Gebruiksvriendelijkheid deel 10: Accessibility, 6

Drempelvrij waarmerk Vandaag ga ik JobTrack eens toetsen op het drempelvrije gehalte van de site. Tot op heden zijn de resultaten best positief te noemen. Wat goed nieuws is voor alle werkzoekers die met visuele of motorische beperkingen zijn geconfronteerd.

Hoewel de accessibility tests zich beperken tot de homepage van de site, geeft dat toch wel een behoorlijke indruk. Tenslotte is de homepage in het algemeen vrij rijk aan verschillende vormen van content en de nodige calls to action.

De resultaten
Total Validator vindt in totaal 70 Prioritry 1 (A) fouten; waarvan er 67 een image zonder alt tekst betreffen, en drie gevallen waarbij een frame geen titel heeft.

Wave laat zien dat het zowel bij de alt teksten zowel om spacers als echte images gaat.

Conclusie
Alweer gaat het ‘slechts’ om missende omschrijvingen, bij spacers, images en frames. Tot op heden de fouten die we hebben kunnen constateren.

Maar in het geval van JobTrack zijn het er toch behoorlijk veel. En dat maakt hun site bepaald minder toegankelijk.

Achtergrond
Ik gebruik een tweetal tools om de toegankelijkheid van de website te beoordelen: Total Validator en Wave

Met deze tools speur ik naar eventuele ‘overtredingen’ van de Priority 1 richtlijnen. Volgens W3C’s Web Accessibility Initiative moeten websites aan deze richtlijnen voldoen.

In een eerdere aflevering heb ik de 16 richtlijnen van Priority 1 kort beschreven. Daarvoor heb ik de verschillende soorten beperkingen beschreven die computergebruik kunnen compliceren. Of zelfs helemaal onmogelijk maken.

In Nederland kunnen sites die aan de Priority 1 richtlijnen voldoen het Drempelvrij waarmerk krijgen. In de voorgaande week heb ik sites met dit waarmerk met elkaar vergeleken (Werk.nl, Herensokken.nl, SNSbank.nl en Wehkamp.nl). Waarbij alleen Herensokken ook daadwerkelijk Drempelvrij bleek te zijn…

Geef een reactie