Gebruiksvriendelijkheid deel 10: Accessibility, 7

Drempelvrij waarmerkVandaag gaat alweer de volgende stamgast onder het accessibility mes: Jobnews.

Onze kleinste vacaturesite in deze reeks en in het algemeen geen toppertje in de onderzoeken tot nu toe. Maar wie weet scoort Jobnews in deze test wel redelijk; tenslotte zijn de resultaten van de andere vacaturesites toch behoorlijk hoopgevend.

Afijn, daar gaan we weer…

De resultaten
Total Validator heeft 26 Priority 1(A) fouten gevonden op de homepage van Jobnews, en ze zijn allemaal gerelateerd aan images zonder een alt text. Dat valt dus enorm mee!

En ook Wave vind alleen maar alt text problemen bij Jobnews.

Conclusie
Jobnews doet het behoorlijk goed. Een redelijk aantal fouten, maar slechts van één type. En dat is er ook nog eens een keer eentje die heel makkelijk op te lossen is.

Achtergrond
Ik gebruik een tweetal tools om de toegankelijkheid van de website te beoordelen: Total Validator en Wave

Met deze tools speur ik naar eventuele ‘overtredingen’ van de Priority 1 richtlijnen. Volgens W3C’s Web Accessibility Initiative moeten websites aan deze richtlijnen voldoen.

In een eerdere aflevering heb ik de 16 richtlijnen van Priority 1 kort beschreven. Daarvoor heb ik de verschillende soorten beperkingen beschreven die computergebruik kunnen compliceren. Of zelfs helemaal onmogelijk maken.

In Nederland kunnen sites die aan de Priority 1 richtlijnen voldoen het Drempelvrij waarmerk krijgen. In de voorgaande week heb ik sites met dit waarmerk met elkaar vergeleken (Werk.nl, Herensokken.nl, SNSbank.nl en Wehkamp.nl). Waarbij alleen Herensokken ook daadwerkelijk Drempelvrij bleek te zijn

Geef een reactie