Mobiel Internet? Neuhh, nog even niet.

Apple iPhone Mobiel Internet is een hype die vanaf 2009 ongetwijfeld de hype van de sociale netwerken zal doen gaan vergeten. Maar mobiel Internet is nog helemaal niet rijp voor een brede acceptatie.

Daarvoor is de usability simpelweg nog niet vriendelijk genoeg voor. Maar door zo’n detail laat een beetje hype zich natuurlijk niet in de weg zitten. Anders kan er tenminste geen through of desillusion zijn.

 

Zelfs de Gen Yers, toch de heavy users als het om mobiele applicaties gaat, laat zien er nog niet klaar voor te zijn:

Forrester; mobiele cijfers per generatie

Ondanks de enorme adoptiegraad van de mobiele telefoon voor allerlei toepassingen, wil het met mobiel Internet blijkbaar niet vlotten.

Geef een reactie

13 Comments
  • Wouter
    says:

    @Jorrit

    De nieuwe iPhone software (2.x) heeft nog steeds geen kopiëren en plcakken. Erg vreemd, ondanks dat ik het zelden gebruik zou het zo nu en dan best eens makkelijk zijn. Als je een jailbroken iPhone heb (een gehackte waar je andere software op kan installeren) zijn er een aantal tools beschikbaar om die functionaliteit toe te voegen maar gebruiksvriendelijk zijn ze niet. 

  • Jorrit Blok
    says:

    @Wouter en martijn
    Beide hebben jullie gelijk. IE ondersteunt wel frames op je QTEK (ik heb ze zo’n beetje allemaal gehad), maar niet op een manier die het lezen prettig maakt. Nu ben ik geen voorstander van websites die zijn gebouwd in frames (en dat is een understatement), maar ik vond die dikke grijze balken wel behoorlijk irritant op de IE van Windows Mobile.

    Dat is echt állemaal anders op de Iphone. Het is op zo goed als álle gebieden een absolute revolutie. Het enige is dat je even moet wennen aan die slider-knoppen. Maar dat went best snel.

    Oh, en wat ik vervelend vind is dat mijn versie van de Iphone (de vorige) geen routine voor knippen/kopiëren en plakken heeft. Ik weet dat er usability groepen zijn die voor Apple alle kleine ongemakken en wensen bespreken en heb enigszins de hoop dat de nieuwe versie van de Iphone  daar wél een commando voor heeft.

  • Jorrit Blok
    says:

    @Bas
    In het kader van internetgebruik op de mobiel, moet worden vermeld dat de Iphone als eerste een échte browser meelevert. De safari browser op de Iphone is ver superieur ten opzichte van álles wat ik tot nu toe in handen heb gehad (en dat is best heel wat). Technisch zijn alle browsers op windows mobile specifiek aangepast voor gebruik met een pennetje. Ze kunnen geen frames weergeven, javascript is totaal gemankeerd en programmeertechnische mogelijkheden zijn uitermate gemankeerd.

    Dát is denk ik de grootste winst met de komst van de Iphone. Waarbij ik ook nog moet opmerken dat hun interface na verloop van tijd echt ‘op je groeit’. Alleen jammer dat mijn Iphone niet “bond’ met mijn carkit, vooralsnog. Maar we gaan er eens een nieuwe van halen…

  • Wouter
    says:

    Ik denk dat de gebruiksvriendelijkheid van de iPhone los staat van het platform waar je op werkt. Als Mac en Windows gebruiker zie ik op zich maar weinig terug van de traditionele OSX aqua interface. Apple heeft een goede keuze gemaakt om een interface van scratch op te bouwen vanuit een gebruikers perspectief i.p.v. de gedachte dat ze een desktop expierence over willen brengen naar een mobiel platform wat Microsoft wel gedaan heeft. Je ziet een bedrijf als HTC een krampachtige poging doen om dit te verberten door een grafisch schilletje (touchflow b.v.), maar het is het toch nét niet. 

  • Bas van de Haterd
    says:

    inderdaad, iphone (voor apple gebruikers zeer gebruiksvriendelijk) zorgt voor best het nodige mobiele verkeer. heb zelf net een N95… moet zeggen dat de usability toch tegenvalt, en dat terwijl mijn vorige windhoos mobiel had…

  • Wouter
    says:

    Ik denk dat de drempel tot voor kort de kosten waren van mobiel internet, betalen voor dataverbruik etc. Nu flat-fee betaalbaar is voor het gros van de bellers gaat het percentage hard omhoog t.o.v. 2 jaar terug. Usability heeft er inderdaad mee te maken, als je ziet dat de iPhone binnen een jaar 50x meer gebruikt is dan ieder ander mobiel platform, en dat met een klein marktaandeel. De jeugd realiseert zich heus wel dat een data-abbo + msn clientje hun minder kost als die ladingen SMS’jes per maand dus geef het nog een paar jaartjes en een paar telefoons met een ontwikkelaar die snapt hoe een mobiel OS moet werken 🙂