Een board voor recruiters

De trend in Nederland is inmiddels dat we steeds meer boards zien die geen W&S bureaus meer toelaten. En dat de nodige bureaus nu echt kandidaat centraal gaan werken, of dat tenminste claimen. Maar er zijn natuurlijk genoeg kandidaten die daar misbruik van maken, weten wat hun waarde is en dat proberen te misbruiken. Nu kreeg ik een leuke ‘Linkedin Q&A’ doorgemaild van een partij die met dit laatste korte mette wil maken.

De vraag in de Linkedin Questions was:

Would anyone be interested in a new kind of job board?

We have built a new kind of job board. One where recruiters can rate their candidates, block candidates from jobs or even blacklist them altogether. In addition, the board can show metrics from ads placed on other boards for your posting. Obviously, there is a lot more to it. We are looking for a corporate sponsor for the new board. Let me know if youw ould be interested in having a conversation about its full breadth of features.

Een interessant perspectief natuurlijk, zeker voor recruiters. Een zwarte lijst aanmaken van de mensen die veel tijd kosten maar eigenlijk niets opleveren. Hoewel ik me dan afvraag: wie zijn dat dan? Want als je geld geeft voor een CV snap ik dat. Partijen die betalen voor sollicitatites (in Nederland Wisdom als bedrijf, in Amerika Notchup als CV databse) snap ik dat die kandidaten niet zijn die je zoekt, tenminste, niet altijd. Maar behalve de af en toe vervelende blogger, wie zijn dan die vervelende kandidaten die je als W&S bureau niet wilt ontmoeten? (En dat is geen retorische vraag, maar een serieuze aan de recruiters die dit blog lezen)

De vraag wie hier interesse in heeft? Ik denk de recruiters, velen van hen. Hoewel ik betwijfel hoe sociaal deze bedrijven zijn in elkaar helpen. Want dat is wat ze zouden doen, elkaar helpen het kaf van het koren te scheiden. En dat zie ik niet snel gebeuren, want er zijn in Nederland genoeg initiatieven geweest om b.v. afgewezen kandidaten naar elkaar door te verwijzen, en naar mijn beste medeweten zijn allen jammerlijk gestorven of hebben ze een marginaal bestaan.

En de vraag is natuurlijk: zijn er kandidaten die hier behoefte aan hebben? Om publiekelijk gerankt en gerate te worden? Ik denk het niet. En wat is een CV databank zonder CV’s?

Het lijkt me een kansloos initiatief, met name vanwege het laatste. Ik ben benieuwd of het ooit het levenslicht zal zien.

Geef een reactie

3 Comments