Interview met een Gen Yer

baby Om mijn Gen-Y consultantschap bij mijn huidige opdrachtgever wat meer cachet te geven vroeg ik mijn vader een paar vragen op te stellen voor een interview, aangaande mijn generatie.
Ik kreeg ze, typerend voor mijn vader, via de mail…

Lees zijn vragen en mijn antwoorden hieronder.

Iedereen heeft het over Gen Y, maar wat is nou eigenlijk zo bijzonder aan die generatie?
Ze zijn alom present op het web. Ze pakken makkelijker dingen op. Computerprogramma’s, Internet, weblogs, online netwerken, ze wonen er bijna.

Gen Y-ers kunnen ook beter (online) netwerken dan generatie X-ers. Ze hebben bovendien een totaal andere werkhouding dan hun voorgangers. Ze werken wel, en hard ook, maar op hun voorwaarden.

Bovendien hebben ze door dat ze in hun eisen tegemoet gekomen worden. Arrogant als ze zijn stellen ze een ideale werkweek voor, in de hoop dat de werkgever in kwestie daarmee instemt. Zo werken ze het liefst vier dagen.

Niet omdat ze lui zijn, maar omdat ze vaak op vrijdag hun aandacht willen besteden aan een eigen bedrijf of project.

Is het waar dat Gen Y-ers makkelijker van werkgever wisselen dan van onderbroek?
Een baan moet ‘uitdagend’ en ‘goed voor de zelfontplooiing’ zijn, anders hoppen ze vrolijk verder. Er zit dus een kern van waarheid in je stelling. Je kunt Gen Y-ers wel degelijk vasthouden. Win de loyaliteit van Gen Y-ers door ze een ervaring te bieden. Door hun baan uitdagend en ‘leuk’ te houden.

Er zijn genoeg managers die zich er te goed voor voelen om steeds maar die korte spanningsboog van twintigers gespannen te houden. Daar zitten ze dan ook niet. Waarschijnlijk wel bij die ene coole baas.

Klopt het dat ze op werk zitten te Hyven, te MSNen en te surfen en dan misschien ook nog wat werk verrichten?
Dat klopt. Maar daar tegenover staat dat het geweldige multitaskers zijn. Gen Y-ers kunnen het er kortom tussendoor doen.

Wat zou je tegen werkgevers willen zeggen die bang zijn voor het in dienst nemen van Gen Y-ers?
Dit zeg ik voor mijn generatie, dus ik schakel voor het gemak over op de wij-vorm:
Jullie hebben ons nodig. En wij jullie, uiteindelijk. We zijn sneller van begrip, hebben meer kennis op het online vlak en zijn bijzonder goede multitaskers.

Geef ons die dag vrij, veel speelruimte en/of verantwoordelijkheid in ruil en we maken jou de gelukkigste werkgever op aarde.

Dit interview is ook geplaatst op IKKI. Om het hier te lezen moet je wel aangemeld en ingelogd zijn.

Geef een reactie

13 Comments
 • Floor
  says:

  @ Chris
  Zo is het inderdaad. ’s avond check ik, na mijn eigen mail, ook mijn werkmail. Sommige collega’s verklaren me voor gek, ik hou er gewoon andere werktijden op na. Als ik inspiratie heb zeg ik niet: dat doe ik morgen wel, het is nu 8 uur ’s avonds. Andersom voer ik tijdens werktijden wel eens een telefoongesprek met een vriendin of bestel ik dat ene toffe boek op bol.com.

 • Chris Stapper
  says:

  Ik lees het een beetje als:
  Generatie Y is de generatie die een bres slaat tussen privé en werk. Thuis wordt er voor het werk gemaild en op het werk wordt er ook privé gehyved. Het een is nuttig voor het ander en generatie Y mensen zoeken werkgevers die de synergie begrijpen en daar de ruimte en het vertrouwen voor geven.

 • Floor Drees
  says:

  o joy.

  Dat was natuurlijk mijn reactie, maar dat kan de computer niet aan. Arjan en ik zijn niet dezelfde persoon. Ik heb maar 1 persoonlijkheid en daar hebben anderen hun handen vol aan.

 • Arjan Haring
  says:

  Begin je weer over mijn tand. Wat is daar nou zou fascinerend aan?

  Als je nou een arjan haring biceps fetish had, zou ik het wel begrijpen. Maar een schuine tanden fetish…?

  Overigens is dat wel een stoer verhaal, leuk dat je het vraagt, toen ik 17 was heb ik gepogoot, dat is een nogal ruige danssoort, en kreeg ik een elleboog in mijn gezicht. Specifiek mijn rechter voortand kreeg de grootste klap, toen zat hij los. Later is deze weer vastgegroeid alleen iets sensueler/schuiner dan ervoor.

  Als je foto’s van mijn biceps wil, kan ik die naar je (privé) mailadres sturen.

 • Marc Drees
  says:

  Jullie hebben ons nodig. En wij jullie, uiteindelijk.

  Goedemorgen, kan het nog arroganter…

  Korte schets van de ochtend, na vertrek van auteur van deze blog posting naar Gen Y consultant werk:

  Licht uitgedaan in de kamer van de auteur
  Door auteur veroorzaakte melkplas op aanrecht opgeruimd…

  En wij jullie, uiteindelijk?