Matching en online recruitment: made in heaven, 2

puzzelstukjesVandaag de tweede aflevering over de zegeningen van geavanceerde matching technologie voor online recruitment. In de vorige aflevering heb ik geprobeerd het principe van matching duidelijk te maken.

Om vandaag te vervolgen met een overzicht van de extra mogelijkheden die matching kan bieden. Voor online recruitment wel te verstaan. Waarbij ik me eerst maar eens wil richten op het perspectief van de werkzoeker

Mogelijkheden voor online recruitment
En dat zijn er nogal wat. Ik heb hieronder de belangrijkste

  • Vacatures op volgorde
  • Beeld van de ‘concurrentie’
  • Gedetailleerd inzicht van de mate van overeenkomst
  • Gericht verbeteren van de mate van overeenkomst
  • Regelen van eigen toegankelijkheid
  • Regelen van eigen zichtbaarheid
  • Varieren van match parameters

In het vervolg van deze posting zal ik elk van de mogelijkheden globaal beschrijven; om in volgende afleveringen in meer detail op elke afzonderlijke mogelijkheid in te gaan. Waarbij ik vooral de praktische aspecten aandacht zal geven.

Vacatures op volgorde
Doordat het profiel van de kandidaat met alle beschikbare vacatures wordt vergeleken heeft iedere match een matchscore. En dat betekent dat je een lijst kan krijgen op volgorde van die matchscore. Met de best passende vacature bovenaan.

Dat is andere koek dan een lijst van een paar honderd vacatures met Account manager als titel! Matching zorgt ervoor dat je niet hoeft te zoeken; de juiste vacature wordt voor je gevonden!

Beeld van de ‘concurrentie’
Als je niet de enige bent die op een vacature solliciteert is het direct mogelijk een beeld te krijgen van jouw positie ten opzichte van de andere sollicitanten. Natuurlijk anoniem. Maar het geeft je wel een beeld van je kansen.

En kan je doen besluiten van sollicitatie af te zien, of juist handenwrijvend te zitten wachten op die uitnodiging die nu zeker moet komen.

Gedetailleerd beeld van de mate van overeenkomst
Omdat een matchscore is opgebouwd uit matchscores van alle onderliggende criteria kan per detail worden aangegeven hoe goed de overeenkomst tussen het profiel van de kandidaat en dat van de vacature.

Op het gebied van opleidingen, vaardigheden, werkervaring; maar ook op zaken als salaris, reistijden, secundaire arbeidsvoorwaarden, etc.

Gericht verbeteren van de mate van overeenkomst
Op basis van de resultaten van de vorige mogelijkheid kan je als kandidaat gericht werken aan het wegwerken van eventuele tekortkomingen.  Of bepaalde eisen bijstellen, als de vacature je heel erg aantrekkelijk lijkt.

Regelen van eigen toegankelijkheid
Werkgevers zullen waarschijnlijk meer geïnteresseerd zijn in overgekwalificeerde kandidaten. Maar die kandidaten zullen aanzienlijk minder interesse hebben in de betreffende vacatures.

Het zou natuurlijk heel prettig zijn als kandidaten kunnen aangeven dat uitnodigingen door werkgevers waarbij de matchscore onder een bepaalde waarde ligt niet mogelijk zijn. Of op een andere manier afgehandeld kunnen worden.

Regelen van eigen zichtbaarheid
Een variant op de vorige mogelijkheid. In dit geval zou de kandidaat volstrekt onzichtbaar zijn voor een werkgever. Omdat de kandidaat heeft aangegeven niet zichtbaar te willen zijn vanaf een bepaalde matchscore.

Varieren van match parameters
Dit is misschien een stap te ver, maar wel een mogelijkheid. Stel dat je als kandidaat je ambities belangrijker vindt dan je kwalificaties. Dan is het in principe mogelijk om aan je ambities meer gewicht toe te kennen. En daardoor een ander matchresultaat te krijgen. Waarbij je vacatures krijgt die vooral goed passen bij jouw ambities.

Je moet alleen niet gek opkijken dat je niet direct wordt uitgenodigd als je op zo’n uitdagende vacature solliciteert.

 

Volgende keer ga ik nader in op de eerste mogelijkheid: Vacatures op volgorde.

Geef een reactie

7 Comments