Scopings, de kandidaatzijde, 3

Logotype Scopings Vandaag de derde aflevering door de Scopings site. Als kandidaat wel te verstaan. In de eerste aflevering heb ik mijzelf geregistreerd; in de tweede heb ik op een vacature gesolliciteerd en een eerste aanvulling aan de werkgever gegeven.

Vandaag vervolg ik het sollicitatieproces via Scopings. En dat kan nog een heel toer zijn!

Eerste vragenronde
Ik krijg al snel een e-mail met de volgende tekst:
Good news! You’re qualified to join Round 1 of the selection process. Click on the link below to participate in this round.

Met een niet te missen grote, dikke link Go to Round 1.

En die link brengt me naar het volgende scherm:

Eerste ronden vragen, Scopings

Die vragen zijn dus gedefinieerd door de werkgever, binnen Scopings. En ik kan alvast verklappen dat voor bepaalde soorten vragen zelfs een criterium kan worden meegegeven. Zodat automatisch, op basis van het antwoord van de kandidaat, kan worden beoordeeld of de vraag goed of fout is beantwoord…

Ik vul de vragen in en verstuur ze.

CV leveren
Zo kunnen overigens meerdere vraag- en antwoordrondes worden doorlopen. Maar op enig moment wordt door de werkgever gevraagd om mijn CV op te sturen:
Great news! Widgets LLC is very interested in you. They would like to take a look at your resume and for you to reveal your full identity.

Wat ik dus doe. Op dit moment stopt het anonieme elkaar verkennen en wordt je zichtbaar voor de werkgever. Een bewuste keuze die ook door Scopings nog eens wordt benadrukt.

Referenties opvragen
Vanaf dat moment is er feitelijk geen noodzaak meer om via Scopings het proces te vervolgen, maar ik krijg toch nog een vraag via e-mail:
Widgets LLC would like you to submit the contact info for 3 references.

Create a new reference

En ook dat deel van het proces kan dus nog via Scopings worden afgehandeld; waarover later meer. Wanneer ik naar de werkgeverskant ga kijken.

Terugblik
Scopings biedt een volstrekt nieuwe ervaring voor werkzoekers. Waarbij het design en de usability van de site van ongekend hoog niveau zijn. Binnen online recruitment wel te verstaan. En dat maakt de ervaring van deze site tot een verademing.

Scopings is tevens een integere site. Waarbij de kandidaat niet tot kanonnenvoer voor intermediairs wordt gepromoveerd op het moment dat een profiel is aangemaakt. Je blijft volstrekt anoniem, totdat je ervoor kiest om jezelf kenbaar te maken. En dan nog alleen aan een individuele werkgever, op basis van een concrete vacature.

Scopings biedt ondersteuning voor de eerste fase(n) van het sollicitatieproces. Waarbij de kandidaat via zijn eigen dashboard de voortgang van zijn/haar verschillende sollicitaties op de voet kan volgen en direct kan reageren. Eenvoudig, gebruiksvriendelijk en snel.

Conclusie
Scopings is een unieke site. En dan heb ik alleen nog maar naar de kandidaten kant gekeken. Scopings is een site waar velen in online recruitment een voorbeeld aan kunnen, nee moeten, nemen. Want deze site heeft een nieuwe standaard neergezet.

Is Scopings hiermee ook een garantie voor succes? Hoewel ik het antwoord hierop vanzelfsprekend schuldig moet blijven heb ik wel een donkerbruin vermoeden. En mijn educated guess is: Nee.

In haar huidige vorm althans.

Scopings heeft namelijk tot doel de latente werkzoeker te bereiken. En dat is nou net even te hoog gegrepen. Tenzij ze op alle plekken waar latente werkzoekers uithangen (Facebook, Linkedin, eBay, MSN, Google, etc., etc.) zichzelf weten te profileren. En dat is zeer onwaarschijnlijk.

Voor (latente) werkzoekers is het verder zeer onprettig dat vacatures onzichtbaar zijn tot je een profiel hebt gemaakt. Tenslotte weet je niet of je na dat profiel aangemaakt te hebben wel iets gaat zien. De aloude kosten – baten analyse valt hier negatief uit.

En dan is nog er de emotionele factor. Want ik hou er niet van dat mij wordt verteld wat opportunities zijn. Dat bepaal ik zelf wel. Zij het geholpen door technologieën als matching. Want dat matching voordelen heeft is overduidelijk. Zolang het maar niet mijn keuzevrijheid inperkt. En dat gebeurt wel bij Scopings.

Wat onverlet laat dat Scopings op heel veel terreinen op een zeer goede weg zit. En hopelijk de genoemde obstakels kan verwijderen.

Geef een reactie