Zelf bepalen

Bij het onderzoek digitaal-werven 2008 kom ik de mooiste dingen tegen; een bron van inspiratie voor jou.

Sinds 2001 heeft Nederland het Wbp, wat staat voor Wet bescherming persoonsgevens. Deze wet reguleert alles rondom persoonsgegevens die geautomatiseerd worden opgeslagen en verwerkt.

Maar los van deze wet kunnen bedrijven sowieso nog kansen pakken; om de sollicitant een goede ervaring te geven met zijn eigen persoonsgegevens. Dit is Mars al redelijk gelukt.

Bij de meeste sites is het lastig om te vinden wat ze met de persoonsgegevens doen, naast het gebruik voor de sollicitatie zelf. Het geeft daarom een fijn gevoel als je als sollicitant ZELF KAN BEPALEN wat er met ZIJN PERSOONSGEGEVENS GEBEURT nadat de sollicitatieprocedure is afgerond.

Mars heeft dit zo gedaan dat je na het invoeren van de persoonsgegevens de volgende vraag krijgt:

(Klik op het plaatje om de vraag goed te kunnen zien)

Na de sollicitatieprocedure krijg ik zelfs een nette e-mail dat het profiel is gedelete, zoals ik had aangegeven.

WOW! De sollicitant mag zelf bepalen wat er met ZIJN persoonsgegevens gebeurt.

Geef een reactie

4 Comments
 • Harry van Loo
  says:

  @chris
  Bedrijven zouden zich moeten houden aan de wet. En binnen die wet een oplossing zoeken.

  En daarnaast is het na mij idee juist goed, dat je de sollicitant, en een mogelijke klant, centraal zet. En hem de keuze geeft over zijn eigen persoonsgegevens.

 • Chris Stapper
  says:

  Diep bedroevend dat we hier blij om moeten zijn.

  Bedrijven zouden zich moeten realiseren dat wanneer mensen zichzelf uit kunnen schrijven en zij dit ook doen op het moment dat zij daar behoefte aan hebben, dit de bedrijven heel veel werk kan besparen. En iemand die geen behoefte meer heeft aan inschrijving, daar heeft een bedrijf ook niets aan.

  Mooi succesverhaal dus:)

 • Bas van de Haterd
  says:

  Mooi verhaal Harry. Het is officieel zelfs de wet, maar helaas nog niet altijd goed toegepast. Ik hoop (en denk) dat je het vaker zal tegenkomen. De manier waarop Mars die doet is in ieder geval erg goed, want vorig jaar bleek dat er vaak toch een omweg voor nodig was om het gedaan te krijgen.

 • martijn betgem
  says:

  WOW! De sollicitant mag zelf bepalen wat er met ZIJN persoonsgegevens gebeurt.–> Ja Harry, soms, heel soms, zie je piepkleine lichtpuntjes in ons vakgebied. Koester die.