Matching en online recruitment: made in heaven, 4

puzzelstukjesIn een vorige aflevering heb ik een overzicht gegeven van de extra mogelijkheden die matching kan bieden voor online recruitment. En vandaag wil ik dan de eerste van die mogelijkheden behandelen: Vacatures op volgorde.

Vacatures op volgorde
Doordat het profiel van de kandidaat met alle beschikbare vacatures wordt vergeleken heeft iedere match een matchscore. En dat betekent dat je een lijst kan krijgen op volgorde van die matchscore. Met de best passende vacature bovenaan.

Dat is andere koek dan een lijst van een paar honderd vacatures met Account manager als titel! Matching zorgt ervoor dat je niet hoeft te zoeken; de juiste vacature wordt voor je gevonden!

Hoe werkt dat dan?

Matchprofielen

Het principe van matching heb ik in de vorige aflevering uitgelegd.

Door alle criteria van de kandidaat en de vacature met elkaar te vergelijken krijg je heel veel matchscores.

Vanuit het perspectief van de kandidaat en vanuit het perspectief van de vacature

Door al die matchscores bij elkaar op te tellen krijg je dus een overall matchscore voor de mate waarin de kandidaat en de vacature bij elkaar passen.

En dat gebeurt feitelijk voor alle vacatures (en alle kandidaten) die in de database zitten.

Dus krijg je als kandidaat vacatures te zien op volgorde. En die volgorde is de mate waarin die vacatures interessant zijn voor jou. Wel zo handig!

 

Wat betekent dat dan?
Dat betekent dat je niet meer eindeloos hoeft te grasduinen door een veel te groot aantal zoekresultaten waar geen enkel onderscheid tussen te vinden is. Ook al zit die wel verborgen in de vacaturetekst. Die je dus allemaal moet gaan lezen.

Met matching weet je direct welke vacature(s) het best bij je passen. En hoef je jouw aandacht alleen maar op die vacatures te richten. Ook al kan je natuurlijk ook al die andere vacatures bekijken. Maar of dat zin heeft…

Matching biedt je dus een enorm voordeel door direct de beste vacatures te presenteren. En de voorinvestering is feitelijk maar eenmalig; het maken van een gedetailleerd profiel. Tenzij er CV extractie wordt geboden. Want dan hoef je als kandidaat zelfs die inspanning niet meer te doen.

Zelf blijven nadenken
Dit betekent overigens niet dat je als kandidaat voortaan maar hersenloos kan solliciteren op de eerste vijf functies die bovenaan staan. Want die matchscore is tenslotte het resultaat van de mate waarin de vacature jou leuk vindt, en de mate waarin jij de vacature leuk vindt. En die twee aspecten kunnen nog wel eens aardig uit elkaar liggen.

Daarnaast zijn er natuurlijk altijd zaken die je als kandidaat net even iets belangrijker vindt. En waar een matchfunctie niet altijd rekening mee houdt.

 

Volgende keer: Beeld van de ‘concurrentie’

Geef een reactie