Careerjet gaat Russisch. En heeft nog altijd teveel vacatures

Careerjet is een vertical search engine voor vacatures. En één met ambities; want naar nu blijkt is Careerjet tegenwoordig ook in Rusland actief:

Homepage Careerjet Rusland

En volgens Careerjet heeft zijn nu over de landen waarin zij actief is in totaal bijna 24 miljoen vacatures in haar database. Waarvan 498.000 in Nederland. Dat is veel! Maar zou dat nou wel kloppen?

Korte rekensom
Vacatures hebben een bepaalde levensduur op het Internet. De levensduur op een vacaturesite varieert van 30 – 60 dagen. Dus laten we voor het gemak (en om heel aardig te zijn naar Careerjet) eens aannemen dat alle vacatures zo’n 60 dagen online zijn.

Op basis van de aantallen nieuwe vacatures die JobFeed in de afgelopen 8 weken (8 * 7 = 56 dagen) heeft gevonden kom ik op 330.000 vacatures.

Aanzienlijk minder dan Careerjet; die zo’n 160.000 meer actieve vacatures claimt te hebben. En daarmee zichzelf wel een beetje belachelijk maakt.

Mogelijke verklaringen
Er zijn natuurlijk een paar simpele verklaringen te bedenken:

 1. Careerjet kan niet ontdubbelen. En als ze vacatures van alle vacaturesites spidered, dan zitten daar ongelofelijk veel dubbele bij.
 2. Careerjet weet niet of ‘haar’ vacatures nog wel actief zijn. Een vacature heeft een variabele levensduur online. En als dat online leven eindigt staat Careerjet zeker niet op de lijst met partijen die voor de begrafenis worden uitgenodigd
 3. Careerjet blaast haar cijfers op
 4. Een combinatie van bovenstaande drie mogelijkheden

Conclusie
Cijfers lijken feiten, en hebben daarmee vrijwel automatisch een zekere autoriteit. Maar cijfers kunnen liegen. En dat doen ze zeker in het geval van Careerjet.

Een vertical search engine heeft natuurlijk grote aantallen (vacatures) nodig. Want dat is de enige toegevoegde waarde van zo’n site. Maar zwaar overdrijven, zoals Careerjet, verminder in ieder geval in mijn ogen de waarde aanzienlijk. Maar ja, wie neemt de moeite om de getallen even te toetsen…

Geef een reactie

6 Comments
 • Vincent
  says:

  @Marc

  En hoe gaat dan dan wanneer het genoemde voorbeeld door KPMG zelf maarop twee plekken wordt geplaatst: NVB en Monsterboard. Wie vand e twee job boards krijgt de vacature dan toegekend door Jobfeed?

  Is dat de site die hem als eerste plaatst?

  De reden dat ik dit vraag is (naast methodologische nieuwsgierigheid) om de vacature-aantallen op de verschillende job boards op de juiste wijze met elkaar te vergelijken.

  0
  0
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Vincent: Jobfeed heeft zeer geavanceerde technologie die op basis van inhoud van de vacature ontdubbelt. Dat werkt niet 100%, maar wel 90% van de gevallen. Alleen als vacatures heel anders worden opgesteld in tekst en formaat gaat het mis. Ik heb de software ooit getest en moet eerlijk bekennen dat ik positief verbaasd was over het geringe aantal doublures. Jobfeed hield het op 95% correct, ik zeg 90% correct, maar dat is nog steeds erg goed.

  Men kijkt in ieder geval niet enkel naar de opdrachtgeversnaam bijvoorbeeld.

  0
  0
 • Vincent
  says:

  Marc, hoe ontdubbelt Jobfeed de vacatures die zij registreert?

  Stel dat KPMG een vacature plaatst op NVB en Monsterboard, maar ook de vacature uitzet via YER en Mercuri Urval, die hem elk op in totaal drie jobboards plaatsen, waaronder ook NVB en Monsterboard; hoeveel maal komt die vacature van KPMG dan voor in de telling van Jobfeed?

  0
  0