Manpower CV-test: platte data collectie zonder privacy verklaring

Op weg naar huis hoorde ik vanavond op de radio een reclame van Manpower die mij opriep de Manpower test te doen. Aangezien ik gek ben op tests ging ik na het eten natuurlijk direct naar de Manpower site. En jawel, daar stond op de homepage:

Doe de Manpower cv-test 

En als ik daarop klik ga ik naar een actiesite. En die ziet er zo uit:

Actiesite Manpower cv-test

En Manpower belooft mij na het beantwoorden van vijf vragen mij te kunnen vertellen of mijn loopbaan op koers ligt, of dat er lijn in moet worden gebracht.

Nu is dat altijd mijn grootste vraag geweest, dus ga ik direct van start!

Vraag1
De eerste vraag is een gezellig opwarmertje: Hoe ga jij naar je werk? Met als mogelijke drie antwoorden: Fluitend, Vloekend of Soms fluitend, soms vloekend. Nou die is simpel: Fluitend natuurlijk.

En knal, de naald van de Manpower cv-meter slaat helemaal uit naar de groene zone. Dus dat wordt een fijn antwoord gevonden.

Vraag 2
De tweede vraag is serieuzer, en hier begint Manpower zinvolle informatie te verzamelen: Wat is je hoogst genoten opleiding? Met als keuzes VMBO, MBO, HBO, WO of geen opleiding afgerond.

De naald beweegt niet als ik niet geheel naar waarheid voor de laatste optie kies. Overigens, ongeacht de keuze veranderd de naald niet van positie. Manpower doet hier nadrukkelijk aan data vergaring!

Vraag 3
De derde vraag gaat in op het aantal jaren werkervaring; en ik kan via een dropdown een keuze maken. Ook deze vraag is een data collectie vraag, hoewel deze wel in relatie staat tot de vierde vraag.

Maar het maakt niet uit wat ik kies; de naald blijft stijf in het groen.

Vraag 4
En deze vraag maakt natuurlijk alles uit: Hoeveel verschillende beroepen heb je gehad sinds je bent gaan werken? Dit is de vraag waar het echt om gaat; in samenhang natuurlijk met vraag 3.

Nou heb ik meer dan 20 jaar werkervaring; en ik heb in die periode een scala aan beroepen doorlopen. In totaal wel 12. En dat maakt dat de naald direct de andere kant opknalt. Dieprood!

Manpower cv-meter

Ik ga er gemakshalve maar vanuit dat ik niet in de doelgroep van Manpower val…

Maar grappig genoeg gebeurt het ook als ik slechts 1 jaar werkervaring en 1 beroep opgeef. En die snap ik niet.

Vraag 5
En de laatste vraag is weer een eenvoudige als afronding: Biedt je huidige baan voldoende uitdaging? Met slechts Ja of Nee als antwoord.

Grappig is dat als de naald in het groen stond een Nee antwoord de wijzer 180 graden laat omslaan naar dieprood. Maar als de naald in het rood ston en ik zeg Ja, dan maakt dat niets uit…

Ligt mijn loopbaan op koers?
Manpower zou me nu dus moeten vertellen of mijn loopbaan op koers ligt. Maar …. dat doet Manpower helemaal niet. Want dit is alles wat ik te zien krijg:

Manpower 'testuitslag'

Ja, ik had ook al gezien dat mijn CV in ‘het rood’ staat… Maar om het resultaat te zien te krijgen moet ik mijn gegevens invullen en opsturen. Fraai staaltje volksverlakkerij…

En ik heb nergens iets van een privacy verklaring op deze actiesite gezien. Ook niet erg netjes.

Conclusie
Manpower gebruikt een platte truc om gegevens te verzamelen van kandidaten. Nou hoor je dat natuurlijk vrij snel door te hebben.

Maar het zou van enig fatsoen getuigen als Manpower er op zijn minst een link naar hun een privacy verklaring bij had geplaatst.

Geef een antwoord

6 Comments
 • Marlies
  says:

  En het is nog veel erger! Ik heb ook bij wijze van test deze ‘tool’ uitgeprobeerd. Als je in het laatste scherm je gegevens invult, denk je dan eindelijk je advies te krijgen. Maar nee: je krijgt het ‘advies’ om eens langs te gaan bij een Manpower kantoor in de buurt, zodat hun consultants je een persoonlijk advies kunnen geven. Manpower staat bij mij vanaf nu zwaar in het rood!

  PS. Kun je eigenlijk ergens melding maken van een actie zonder actievoorwaarden?

 • Bas van de Haterd
  says:

  Apart, ik heb hem ook gedaan en als ik 1 beroep heb gedaan ben ik groen, met 2 ga ik naar het midden en bij 3 beroepen zit ik in het negatieve.

  Blijkbaar geloven ze bij manpower dat je geen focus hebt of zo als je meer dan 1 verschillend beroep hebt gedaan?

 • Ruben @ Freep
  says:

  Als je als kandidaat niet doorhebt dat je wordt geflest, ben je niet al te slim. Manpower gaat dus domme kandidaten verzamelen, ik zeg pas op werkgevers!!!!