Hunten via LinkedIn? Met vriendelijke groet!

Jawel! Het gebeurt dus toch. Tijdens het uitbreiden van mijn LinkedIn (Li) netwerk merkte ik al dat men vooral buiten Nederland zeer gedreven is en er lustig op los mailt en reageert.

Als je via de ‘invite’ mogelijkheid iemand benadert, krijg je regelmatig een uitgebreide reactie waarin jouw nieuwe contact zich met verve introduceert. En in Nederland? Op één actieveling na, enkele minimale reacties.

En benaderd worden voor mijn droombaan? Dat kon ik me al lang niet meer voorstellen. Maar deze week ben ik maar liefst twee keer ‘gehunt’!  Eén van de berichten deel ik graag even en staat hieronder (letterlijk overgenomen):

Martijn,
Ik zag dat je consultant was en vraag me af of je interesse hebt in een nieuwe uitdaging.
– Bart
(gefingeerde naam, maar het gaat om het streepje!)

Ja, ja, daar is ie weer; het snel aangepaste standaard bericht. Herkenbaar aan het ‘-‘ voor de naam. Voor diegenen die fervent Li gebruiker zijn; bijna een belediging. Stuur dan niets.

De vriendelijke groeten krijgen, kan ik vergeten. Een zeer magere benadering en dito inhoud. Overigens is de afzender een consultant van een groot, internationaal en bekend recruitment bureau.

Het is onbegrijpelijk dat je dergelijke berichten verstuurd. Je bent wel actief op Li, maar voor de berg ‘tips omgang Li’ publicaties die op internet te vinden zijn, heb je geen aandacht.

Ik vraag me dan ook hoe zijn vraag was geweest als hij me had gebeld.

Deze posting is geschreven door gastblogger Martijn Betgem, consultant bij Adviesgroep ‘88

Geef een reactie

3 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Martijn: hoezo uiteraard? Ik ken al mijn 500+ contacten goed hoor.

  Maar ik deel je mening dat als je het doet, je het goed moet doen. De eerste stap is dus NIET zomaar allerlei mensen toevoegen. Want om het goed te doen moet je werken via introducties.

  De tweede stap doet deze ‘Bart’ wel goed, hij vraagt namelijk of je open staat voor een functie. Ik mis alleen de vraag dat, indien dat zo is, waar je heen zou willen.

  Toevallig ben ik momenteel zelf ook weer eens actief om mijn eigen ‘practice what you preach’ in de praktijk te brengen voor Broadbean. Perfecte kandidaat, via een relatie een introductie gevraagd, gekregen (meteen met referentie waarom ik de andere die ik ook wilde benaderen niet moest benaderen, scheelt weer) en in gesprek. Ga deze week nog met hem eten.

 • Martijn
  says:

  @ Bas. Uiteraard ken ik mijn 500+ contacten niet persoonlijk. Juist daarom ga je voorzichtig te werk. Eens, ik heb mijn contact setting – zorgvuldig – geactiveerd. En dus kan hij me met gemak benaderen. Gaat mij erom dat je, als je Li gebruikt om te hunten, dat persoonlijk en voorbereidt doet.

 • Bas Westland
  says:

  @Martijn: Tsjongejonge, dat streepje zeg. In ieder geval vroeg hij eerst of je in de markt was, voordat hij je een vacature door je … duwde. Dat doen velen van onze collega’s hem al niet na. En dat terwijl je al aangeeft ‘in de markt’ te zijn, als je je contact settings tenminste naar waarheid hebt ingevuld. Best wel een nette jongen eigenlijk, die Bart.
  Wat me wel verbaasd is dat je zaken zo letterlijk neemt over omgangsvormen op LinkedIn, terwijl je zelf (zeker gezien het aantal connecties wat je hebt), je in ieder geval niet – strikt – houdt aan de regel: “Important: Only invite people you know well and who know you.” Die staat onder elke uitnodiging die je stuurt?! Of ben jij zo’n sociale tijger die al zijn 500+ connecties goed kent?