Jobs in pods?

Podcasting is een fenomeen waar de meeste wel van gehoord zullen hebben. In het kort is het het online zetten van een MP3 die je online kan luisteren of kan downloaden, zoals we hier met de interview serie The Future of HR bijvoorbeeld gedaan hebben. Fred Zelders mailde me over Jobs in Pods. Slim idee of waardeloos? Ik ben er nog niet uit. Dus ik dacht: laat ik eens een discussie opstarten.

Op hun blog staan 10 redenen om te jobcasten en een paar voorbeelden.

Ik stelde tegen Fred dat het concept grappig was, maar ik niet in zie waarom iemand de podcast van een baan zou downloaden. Om duidelijk te zijn, een MP3’tje waar in een baas tussen de 5 en 10 minuten verteld over een baan. Want wat voegt het toe boven bijvoorbeeld online video of een stuk geschreven tekst.

Fred stelde dat ik duidelijk de kracht van podcasting niet ontdekt had. Want “Podcasting=any-place, any-time, at-my-convenience! Dus bijvoorbeeld luisteren terwijl je wat anders doet: in de file, hond uitlaten. koken, joggen, etc.”

En daar heeft hij gelijk in, ik doe weinig met podcasting. Zo heel af en toe download ik eens een goed interview dat ik in de auto afspeel (mijn autoradio heeft een USB ingang hiervoor), maar meer ook niet.

Dus nu zit ik in twijfel. Ik zie ergens de waarde van een podcast over een baan als je iemand al geïnteresseerd hebt. Net als een online video testimonial voegt het extra informatie toe. Als ‘huting tool’ zie ik het niet echt. Maar ik ben erg benieuwd naar de meningen van anderen hier, want zoals ik al zei: het podcast fenomeen is redelijk langs me op gegaan al die jaren. Wie ziet hier een meerwaarde in?

Geef een reactie

19 Comments
 • Fred Zelders
  says:

  @Marc: Helemaal mijn bedoeling NIET om Kees ‘vrolijk af te serveren’! … Het deed me deugd dat juist zo’n reactie als die van Kees er tussen zit. Fijn dat er NL ook naar business-toepassing van het medium gekeken wordt. Gebeurt veel te weinig. Uit de andere reacties (althans sommige) maak ik op (en Kees hopelijk ook) dat er ondanks eerdere overwegingen die tot een andere beslissing hebben geleid misschien toch wel ruimte is voor iets ‘geef-je-job-een-stem’-achtigs. Vandaar ook mijn vraag hierboven aan Kees om er nog eens een nachtje over te slapen.

  De genoemde quote in mijn post is een vaak gehoorde reactie (die -geef toe- HIER met een iets andere toon door Kees werd geplaatst/gebruikt) op het moment dat inzetten van podcasting als optie genoemd wordt. In mijn eigen post heb ik de post van Bas van de Haterd gebruikt om die quote te kunnen plaatsen en heb ik daar vervolgens bij opgeschreven dat ik dat niet zo’n slimme reactie vind en probeer ik uit te leggen waarom ik die niet zo slim vind. Niet meer en niet minder.

  Als ik Kees daarmee het gevoel heb gegeven hem te willen ‘af serveren’, dan bied ik daarvoor bij deze mijn excuses aan want dat was niet de intentie zoals ik hier heb proberen uit te leggen.

 • Marc Drees
  says:

  @Fred:
  Het lijkt me aardig als je zo sterk in podcasting gelooft om dan maar eens de daad bij het woord te voegen en niet een ander (Kees) uit te nodigen om de kastanjes voor je uit het vuur te halen.

  En de positionering die in jouw follow-up posting op je eigen blog kiest, is nogal apart:
  “Gebruik van de podcast als communicatie/marketing tool wordt niks in Nederland omdat podcasting hier niet geaccepteerd wordt”

  Waarmee je degene die je hier probeert te verleiden om alsnog iets met podcasting te doen op je eigen blog vrolijk afserveert. Nogal ambigue…

 • Fred Zelders
  says:

  @Marc: Voor alle duidelijkheid, het gaat niet om een “opgelezen vacature of een of ander statement van de baas”.

  @Michel: “En daarin lijkt jobsinpods nog steeds niet tegemoet te kunnen komen”. Dat wil toch niet zeggen dat wij dat in Nederland dan ook niet kunnen? Je kan in ieder geval bij JobsInPods al onderzoeken hoe het niet moet. Da’s toch geweldig? Probeer het dan vervolgens zelf op een andere manier (andere tone of voice, andere content, andere formule, andere aankleding, etc.)
  Daarom: 
  @Kees: Slaap er nog maar eens een nachtje over 🙂

  N.B. Lees in dit verband mijn post op frEdSCAPEs @ http://bit.ly/LsRnW

 • Michel Rijnders
  says:

  Meer out of the box denken zal jobs in podcasts zeker aantrekkelijk kunnen maken voor werkzoekenden. Podcasts gericht op interessante onderwerpen, vakgebieden, arbeidsmarkt, bedrijven en daarnaast ook nog eens aandacht voor interessante vacatures waarbij het interessant moet zijn om naar te luisteren. Slechts een stroom van opgelezen vacatureschrijvingen zal niet werken, dat om dezelfde reden dat het vertonen van een vacaturetekst in een reclameblok TV weinig zal uithalen. Pas je boodschap aan het medium aan. En daarin lijkt jobsinpods nog steeds niet tegemoet te kunnen komen.

 • Marc Drees
  says:

  @Fred:
  Het is absoluut iets heel anders; en vanuit dat perspectief heeft het enige buzz waarde.

  Maar als we vanuit het aspect verandering zouden kijken zijn er aanzienlijk belangrijker zaken binnen online recruitment dan podcasts. Waar heel wat meer mensen (werkzoekers) blij van worden dan van een opgelezen vacature of een of ander statement van de baas.

  Nee, het is een grappig idee en daar stopt het ook echt.

 • Kees Rozemeijer
  says:

  Enige tijd geleden had ik het idee op gevat om met een soort gelijke dienst op de Nederlandse markt te komen. Maar podcast blijkt niet voldoende geaccepteerd te zijn in Nederland om een vergelijkbare dienst in Nederland aan te bieden. Als een one-off voor een bedrijf is het zeker wel een leuk idee.

  Een hoop van de jobcasts heb ik naar geluisterd op mijn mp3player als ik op de weg zat. Het idee is opzich erg leuk, maar nu nog de acceptatie.

 • Fred Zelders
  says:

  @Marc: De podcast hoeft natuurlijk niet een vacaturebeschrijving te zijn. Het moet een trigger, teaser of aanvulling zijn.
  Een mix van ‘het horen van de betreffende ‘baas’ en mogelijk toekomstige collega’s (zoals @Ernst aan snijdt) over het bedrijf, het soort werk en de sfeer zou mij zeker er toe verleiden om eens even te luisteren en dan mogelijk toch die vacaturetekst te gaan lezen.
  Het is een kans om online eens iets heel anders te doen dan de rest, namelijk het plaatsen (en in RSS feeds proppen) van die gort-droge vacaturebeschijvingen met lijstjes functie-eisen en -bestanddelen. 
  Zeg nou zelf!

 • Ernst Snijder
  says:

  Ik ben het eens met Marc. Wellicht dat JIP’s als incentives meer kans van slagen hebben indien medewerkers van het wervend bedrijf hun narratief kunnen inzetten. Een kort en bondige inleiding, door bijvoorbeeld jouw toekomstige teamleden of CEO, kan dan als teaser / opmaat gelden om de vacatureteksten luister bij te zetten. Maar het blijft een dun perspectief

 • Marc Drees
  says:

  Jobsinpods bestaat al geruime tijd en heeft voor zover mij bekend meer invloed als blog dan als site. Want de cijfers van de site zijn bedroevend laag.

  En vacature als podcast klinkt natuurlijk leuk maar is mentaal niet de wijze waarop mensen vacatures tot zich nemen. Lezen en herlezen is prettiger dan luisteren en opnieuw luisteren.

  Dus een leuk idee dat al door de gebruikers in de VS naar het rijk der fabelen is verwezen.