Reacties op een blog posting zijn van degene die reageert

Logotype Disqus Enige tijd geleden schreef ik een artikel over het eigendomsrecht van reacties op een blog posting. En in dat artikel refereerde ik aan een “commenters bill of rights” die de volgende punten bevat:

 1. De mogelijkheid om reacties te wijzigen en te verwijderen
 2. Toegang tot alle reacties, zelfs als ze van het weblog zijn verwijderd
 3. Het recht om de eigen reacties als blog postings te gebruiken
 4. De mogelijkheid om de eigen reacties te exporteren

Wat dus betekent dat een iemand die reageert de volledige controle over de eigen reacties behoudt. En dat lijkt me niet meer dan billijk.

Er is een service die dit mogelijk maakt: Disqus. En die (onder meer) een WordPress plugin biedt om de functionaliteit met RecruitmentMatters te integreren. En deze service lijkt in de VS zeer succesvol te zijn; want zo’n slordige 30.000 sites maken er al gebruik van.

Ik heb net aan de ontwikkelclub achter RecruitmentMatters gevraagd om te beoordelen of wij ook van deze service gebruik kunnen gaan maken. En dat betekent hopelijk dat binnen afzienbare tijd ik mijn eerder gemaakte toezegging gestand kan doen.

Tenslotte vind ik met volle overtuiging dat user generated content van de betreffende user is. En van niemand anders. En dat heeft zo zijn consequenties. En al helemaal voor RecruitmentMatters.

Er is slechts één consequentie. Wil je als commentator over jouw reacties kunnen beschikken dan moet je die reacties bij Disqus claimen. En dat betekent dat je een registratie bij Disqus aan moet maken.

Vanaf dat moment heb je de volledige controle over alle reacties die je maakt op dit weblog en op andere weblogs die van Disqus gebruik maken.

Wat overigens niet wegneemt dat wij beledigende reacties of onbeschaamde zelfpromotie nog steeds zullen verwijderen.

Ik hoop dus binnenkort te kunnen melden dat RecruitmentMatters de commenters bill of rights kan onderschrijven. Stay tuned.

Geef een antwoord

6 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Cees: dat is weer van hele andere orde. Ik vind het grappig dat het in jouw optiek mogelijk is dat mensen onbevoegd kunnen zijn om reacties te geven. Persoonlijk dacht ik dat slavernij was afgeschaft en we vrijheid van meningsuiting hadden in Nederland. Volgens mij is elke reactie op een blog persoonlijk en dus altijd de mening van die persoon, die natuurlijk mede wordt gevormd door het bedrijf waar hij of zij werkt. Als dat voorkomt zou ik eerder naar je selectiebeleid kijken dan naar iets anders. Het leuke is dat als zoiets zou gebeuren ik persoonlijk snel geneigd zou zijn die reactie zelf te herplaatsen (ik als privé persoon) zodat die reactie wel in leven blijft. Maar dat ben ik 🙂

 • Cees
  says:

  Lastige discussie.
  Er zit zeker wat in, dat indien er op een statement gereageerd is, het orginele statement bewaard moet blijven.

  Ik heb echter ook wel eens onervaren collega’s publieke reacties zien geven op artikelen e.d. over ons bedrijf waartoe zij niet bevoegd waren. Hierdoor leek het een ‘officiele’ reactie terwijl dit zeker niet het geval was. Vandaar dat ik me zeker situaties kan voorstellen waarop reacties in te trekken moeten zijn.

 • Bas van de Haterd
  says:

  ongemerkt of niet, geschiedvervalsing ligt dus op de loer. En het verwijderen van reacties, tja, je hebt gelijk, ze zijn mijn eigendom, maar een discussie is niemands eigendom. En als je daar ineens berichten uit gaat verwijderen…

  • drizzel
   says:

   Ze verwijderen continu mijn commetaar. Ik krijg veel reacties en dan poef weg is mijn commetaar. Ik ben niet grof of beledigend naar andere toe. Dit gebeurd vooral op de website van Omroep Brabant. Wat heeft het voor zin om te discussiëren over een onderwerp als mijn berichten allemaal worden verwijderd. De reacties blijven staan. Waardeloos DISQUS……..

 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Duidelijke opinie; maar je loopt (deels) op de feiten vooruit. Want het zal niet mogelijk zijn om ongemerkt wijzigingen aan te brengen na een bepaalde tijd. Dat is tenslotte een vorm van geschiedvervalsing.

  Wel is het mogelijk dat je een reactie kan verwijderen. Het is tenslotte jouw reactie. En niet die van het weblog. En het is mijns inziens de verantwoordelijkheid van een weblog om deze mogelijkheid te bieden.

  Daarnaast staat het bieden van de mogelijkheid tot verwijderen niet gelijk aan het automatisme dat regelmatig reacties verwijderd zullen worden. Dus de mate waarin reacties verwijderd worden zal zeer beperkt zijn; ook al is dat geen argument voor of tegen een dergelijke functionaliteit.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Ik ben tegen (maar zal wel niets te zeggen hebben hierover). Waarom ben ik tegen? Omdat je op deze manier discussies heel erg anders kan laten verlopen dan ze verliepen.

  Je kan op elk moment reacties wijzigen of verwijderen. Bij Marketingfacts hebben we deze discussie gehad en besloten dat je een paar minuten hebt om je reactie aan te passen, maar niet oneindig. Want daarmee kan je een discussie een hele andere wending geven.

  Ook staat het nogal dom als mensen reageren op reacties die vervolgens verwijderd worden. Ik ben er voor mensen na te laten denken voordat ze iets posten, maar ze wel VERANTWOORDELIJK te houden voor hun eigen daden. Dus niet zeiken, je hebt iets gepost. Live with it.