Sparen loont 2

Zoals jullie weten, ben ik bezig met het uitzoeken van een aantal dingen. Waaronder mijn pensioen. Als ik ergens een hekel aan heb, is het dit soort dingen regelen. Hoe ideaal zou het zijn als ze het zouden regelen zoals toen het voorstel was met het donorcodicil? Je doet mee, tenzij je anders aangeeft.

Jobhoppen brengt ernstige schade toe
Jobhoppen schijnt grote schade aan te richten aan je opgebouwde pensioen. Een onderbreking van je carrière ook. Laat ik nou net van plan zijn beiden te doen.

Als je als werknemer gaat werken in een andere bedrijfstak en daarvoor pensioen opbouwde bij een bedrijfstakpensioenfonds, of bij een andere werkgever en daarvoor pensioen opbouwde bij een ondernemingspensioenfonds, laat je een spoor van hele kleine potjes geld na. In die potjes wordt nu niets meer gestort.

En we hebben straks geen ander potje om op terug te vallen, want we zijn allemaal consumptiegericht. Status boeit ons maar weinig, roseetjes en fijne designstukken wel. Blijft de shopaholic-generatie dan zitten met een armetierig pensioen?

Bolletjes en kleurtjes
Wsat is er tegen een systeem a la de Postbank? Ik zou graag online mijn pensioenzaken willen regelen. Ik krijg nu alleen brieven van deze of gene pensioenadviseur. Is het jullie wel eens opgevallen dat hun briefpapier te vrolijk is (wat betreft de overmatige aanwezigheid van bolletjes en kleurtjes)? Dan denk ik alleen nog maar: leugenaars! Het is helemaal niet leuk om oud te worden!

Goed, ik duik weer even in de brochures. Tot de volgende keer.

Geef een antwoord

4 Comments
 • Floor Drees
  says:

  Ik zou ook graag naar Amerika gaan. En ik wil nog een keer een paar maanden in Italie vertoeven om de taal helemaal te leren. Maar dat zijn twee aparte dingen.

 • Chris Stapper
  says:

  Overal! Maar voorlopig ga ik me beperken tot Noord-Amerika, Azië en de delen van Europa die ik nog niet gezien heb.
  Misschien dat er, wanneer de kosten in kaart zijn gebracht (pun intended), een andere opsomming uitkomt.
  Ik wil ook naar Australië, maar dat jaagt de kosten nogal omhoog, al heb ik wat mensen leren kennen waar ik misschien kan blijven logeren.

 • Chris Stapper
  says:

  … blij dat ik dit soort dingen niet zelf uit hoef te zoeken (ik lees gewoon door op RM).

  Ik wil ook beiden doen. In ieder geval het jobhoppen (maar niet met haast, wil gewoon veel organisaties zien, maar als het ergens leuk is..).
  En ik wil een half jaar backpacken (sinds deze week), ga ik ook fijn voor sparen ..
  Bouw je vast geen pensioen mee op.