Laat 1.000 bloemen bloeien?

Facebook, MySpace, Hyves, Linkedin. Om maar een paar grote sociale netwerken te noemen. Internationaal en nationaal, persoonlijk of professioneel. En er zijn er nog veel en veel meer.

Maar dat aantal zal de komende jaren waarschijnlijk exploderen. Doordat de grote blog platformen (Movable Type en WordPress) uitgebreid kunnen gaan worden met allerhande social networking features.

Movable Type
Movable Type noemt deze beweging van blogs naar social networking: social publishing. En hun platform dus een social publishing platform.

En wat betekent dat dan precies? Dat een blog platform wordt uitgebreid met features zoals: profiles, ratings, user registration, forums, following, and more

BuddyPress
Ik weet niet precies of WordPress dit zelf doet of dat een 3e partij dit ontwikkeld, maar BuddyPress wordt (het is er nog niet, althans niet in een stabiele vorm) de social networking component van WordPress.

Met als onderdelen: Extended Profiles, Personal Blog, Private Messaging, Friends, Groups, The Wire, Status Updates and Albums

Dat klinkt behoorlijk compleet!

Een volgende stap
Het verschil tussen de Nings en de Joomla’s van deze wereld en de traditionele blog platforms lijkt dus volledig te vervagen. En daarmee ook het verschil tussen al deze platformen en sociale netwerken.

Dat geldt natuurlijk helemaal voor de zeer grote blogs; zoals bijvoorbeeld TechCrunch. Die kunnen zo nog wel eens een zeer interessante community worden.

Maar ook voor bedrijven wordt het zo wel heel makkelijk om de eigen website behoorlijk te pimpen en interactief te maken. Al was het alleen maar vanuit online recruitment perspectief.

Geef een reactie

1 Comment
  • Chris Stapper
    says:

    Alsjeblieft niet. Op zich spreekt het idee me erg aan. Ik ken wel wat communities waar ik dan lid van wil zijn. Maar… ik heb mijn buik vol van social networking whatevers. Ik heb al dubbele connecties met minstens iedereen die ik ken, behalve de Amerikanen die geen hyves hebben (gelukkig). Ik zie de toegevoegde waarde niet meer van zon grote spreiding ..