Online referral services in Nederland: Spotajob

word of mouth Als oudste online referral service in Nederland heeft Spotajob vanzelfsprekend de eer om de spits af te bijten in deze miniserie over online referral sites. In volgende afleveringen komen achtereenvolgens Zubka, Usersix en Friendhunter nog aan de beurt.

In een eerdere posting heb ik de eisen beschreven die ik aan een online referral service stel. En dat zijn er behoorlijk wat. Dus laat ik maar meteen beginnen, want het zal een lange posting worden

De homepage
Voordat ik Spotajob keihard confronteer met de eisen, eerst even een sfeerbeeldje. Van de site wel te verstaan. En zo ziet Spotajob eruit; de homepage althans:

Homepage Spotajob

Vacatures en de bijbehorende bonussen vullen een groot deel van de homepage. Aan de bovenzijde van de pagina kan ik zoeken naar vacatures via trefwoorden, branches (?) en provincies.

In de linkerkolom wordt me verteld wat ik hier kan doen en rechts onderaan staat het aantal geregistreerde spotters (referrers) en het totaal aan uitgeloofde bonussen.

Maar genoeg gekeuvel, laat ik me maar eens als spotter gaan registreren.

Registratie
En dit is de registratie pagina van Spotajob:

Registratie

Dat ziet er goed uit. Slecht een voor en achternaam, e-mail adres, gebruikersnaam (gebruik toch het e-mail adres!) en wachtwoord zijn velden die ik in moet vullen.

Jammer dat ik de checkbox voor de nieuwsbrief uit moet zetten. Laat me daar toch actief voor kiezen! En verder moet ik de checkbox voor akkoord (voor Algemene Voorwaarden) aanvinken.

Er is een privacy verklaring maar die wordt helaas niet in deze context getoond. Beter was geweest als er een link had gestaan bij de in te voeren persoonsgegevens.

Maar qua registratie voldoet dit verder wel zeer goed aan de eisen die ik aan registratie heb gesteld!

Ik krijg direct een e-mail ter bevestiging en ben vanaf nu dus spotter!

Vacatures zoeken
Zoals gezegd, zoekcriteria zijn beperkt met trefwoorden, branches en provincies. Niet bepaald ideaal, en dan druk ik me nog buitengewoon vriendelijk uit. Ik zou toch graag functiecategorieën, salarisniveau, opleidingsniveau, full/part-time en type contract hebben willen zien.

Verder kan ik mijn zoekresultaat niet verfijnen of opslaan.

Nu staan er niet veel vacatures op Spotajob (206 in totaal) maar ik heb toch weinig zin om door allerlei irrelevante vacatures heen te spitten.

Job agent aanmaken

image

 

Gelukkig stelt Spotajob wel een RSS en e-mail service tot mijn beschikking.

Die kan ik overigens niet direct uit een zoekopdracht genereren; hiervoor moet ik een aparte actie ondernemen.

Voor de e-mail service kan ik wel een frequentie instellen.

 

Vacature details
De details van een vacature bevat een beschrijving van het bedrijf (Profiel), de raken van de functie (Functieomschrijving) en de eisen die aan de functie worden gesteld (Vereisten).

Daarnaast worden er een aantal kenmerken van de functie vermeld en is er een aparte tab voor een beschrijving van het bedrijf; die echter gelijk is aan het Profiel.

image

Ik kan geen vragen stellen aan de recruiter om meer informatie over de vacature te krijgen.

Kandidaten aanmelden
Als ik dus eenmaal de vacaturedetails bekijk kan ik een aantal acties met de vacature ondernemen:

image

Ik ben een spotter en wil dus niet zelf solliciteren; maar ik wel wel een kandidaat refereren.

Dus daar maar eens op geklikt.

En dan krijg ik de volgende pop-up te zien:

image

Tja, wat kan ik hier nou van zeggen?

Ik kan niet eerst een vacature naar één of meer van mijn contacten doorsturen. Ik moet meteen de persoonsgegevens en zelfs een CV van een contact opleveren.

Wat is dit nu voor absolute onzin? Het CV van een ander zomaar even opleveren. Waarom kan die ander dat niet doen als hij/zij daadwerkelijk interesse in de vacature heeft.

Hoe denkt Spotajob dat ik als ‘spotter’ mij voel als ik afgescheept wordt zonder enige functionaliteit om mij te ondersteunen in het deel wat om mijn bord ligt?

Absolute armoe.

Oh, een dashboard heeft Spotajob ook niet, dus ik kan ook enige vorm van workflow wel vergeten.

Conclusie
Alles ging vrij redelijk tot ik met een vacature aan de slag wilde gaan.

Want daar bied Spotajob dus absoluut geen enkele functionaliteit voor. Ik moet het maar zelf zien uit te zoeken; tot en met het aanleveren van een CV van een potentiele kandidaat. En heb ik er meer dan één dan heb ik meteen een dagtaak aan het organiseren van alle informatie.

Nope. Spotajob is misschien de oudste, maar ik hoop zeker niet dat het de beste is.

Snel op naar de volgende: Zubka

Geef een reactie

12 Comments