Hoeveel online referral sites is Nederland rijk?

word of mouth Zijn er nou nog meer online referral sites in Nederland dan de reeds genoemde Spotajob, Zubka, Usersix en Friendhunter? Die vraag moest ik mezelf stellen na een artikel over Friendhunter op Personeelslog.

Want daar las ik het volgende:
Friendhunter is niet uniek als Nederlandse social recruitingsite. New People, Note en Spotajob gingen de nieuwe site voor.

Nou spreekt Personeelslog over social recruiting sites; de terminologie die Friendhunter ook zelf hanteert. Terwijl het natuurlijk gewoon om een online referral dienst gaat.

En NewPeople is natuurlijk een werving en selectie bureau en geen online referral site. Maar note.nl is voor mij een volstrekt onbekende. Dus maar even snel een bezoekje aan de site gebracht.

De homepage
Daar zien we de term social recruitment dus dominant in beeld; Note.nl wil blijkbaar niet over online referral spreken. Maar Note.nl is ontegenzeggelijk een online referral service:

Homepage Note.nl

Dus heb ik mezelf maar eens als referrer aangemeld. En dat heet hier social recruiter. Oke, als jullie dat graag willen…

Mijn pagina
Na aanmelding kom ik op een pagina waar aan de linkerkant een aantal menu opties aanwezig zijn; waaronder de optie Vacatures:

Min pagina Note.nl

Maar als ik op die optie klik zijn er … exact 0 vacatures te zien. En dat ondanks het feit dat Note.nl al sinds 2007 actief is. Het lijkt er dus ernstig op dat er geen leven in Note.nl zit.

Het lijkt dan ook verstandig om (voorlopig) geen aandacht aan deze site te besteden. Maar het is wel een online referral service.

Dus Nederland heeft vijf online referral sites! Volgens mij heeft alleen de VS er meer…

Geef een reactie

7 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Kaan:
  Wat bedoel je met “...verbaas ik me over jullie blogs“? en “…marketing voor bevriende mensen en bedrijven“?

  Overigens, een schouderklopje verdien je door goede en fatsoenlijke functionaliteit te bieden; gezien vanuit het perspectief van de primaire doelgroep. Heeft niets met nepotisme te maken

  Ten aanzien van Zubka hoef je niet op een schouderklopje te rekenen; maar daar had je na het lezen van de eisen aan online referral programma’s natuurlijk al rekening mee kunnen houden.

  Maar wil je lezen wat ik over Zubka in dit verband te melden heb; keer dan vandaag zo tegen 16:00 uur nog even terug naar RecruitmentMatters.

  Ten aanzien van de Recruitment toolbox ken je mijn mening.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Kaan, interessant dat je mij weer aanvalt terwijl het Marc’s blog is. Geeft aan hoe goed je leest.

  Als eerste: ik ben geen journalist en ik beschouw het als een grove belediging zo genoemd te worden.

  Ten tweede ben ik altijd zeer kritisch en zelfs negatief geweest over Newpeople. Vraag maar aan Ben.

  Maar om je vraag te beantwoorden: ik kwam laatst een hele mooie commic tegen van Geek & Poke.

  – How do we get bloggers to write positive about us?
  – Maybe if we stopped making products that suck so much…

  Denk daar maar eens over na… Want jij denkt dat het iets persoonlijks is, dat is je goed recht, maar vraag je dan af. Ondanks mijn sterke persoonlijke aversie tegen Jorrit ben ik nog nooit uitgevallen tegen Otys als product… Waarom zou dat zijn?

 • Kaan Anit
  says:

  Beste Bas,

  Wederom verbaas ik mij over jullie blogs.

  Is het niet dat jullie als journalist horen te acteren (zoals je misschien graag zou willen)?

  Anders lijkt het toch veel op marketing voor bevriende mensen en bedrijven.

  Wat moet ik namelijk doen dat je positief schrijft over Zubka of de Recruitment Toolbox? Iets veranderen aan de functionaliteit of je af en toe een schouderklopje geven en vertellen hoe geweldig je bent? Wat heeft het meeste effect?

  Ik hoor graag van je. Een fijne zondag in ieder geval.
  Kaan

 • Bas van de Haterd
  says:

  NewPeople bood als één van de eerste W&S bureaus natuurlijk bonussen om mensen door te verwijzen, op een structurele manier. Daarom zal Personeelslog deze verwarring wel maken. Het ligt er maar helemaal aan hoe je het inzet, want friendhunter gaat weer veel meer naar een ouderwets affiliate programma ook toe vanuit social recruitment sites, Newpeople naar W&S en, nou ja. What’s in the name?