Je kunt (bijna) altijd terugvallen op humor

Voor belediging of laster moet menig columnist zich bij een rechter melden. Het hoort er een beetje bij. Zoals Jort Kelder die zei dat Bram Moszkowicz maffiamaatjes heeft. Het is alleen niet zo handig om Bram als pispaal uit te kiezen. Speel liever op safe, plaats een belediging die je makkelijk kunt verdedigen. Onder het motto van humor bijvoorbeeld. Of richt je inktpijlen op een makkelijker slachtoffer.


Ludiek
Rikus Spithorst heeft dat niet helemaal begrepen. GroenLinks’ fractie voorzitter Femke Halsema deed aangifte nadat Rikus opriep tot brandstichting bij haar thuis. Spithorst, woordvoerder bij reizigersvereniging Rover en columnist voor Fok.nl en een PvdA-site (onder het pseudoniem Driek Oplopers) verwijderde zijn ludiek bedoelde columns. Het mocht niet baten, veel sites hebben zijn content immers gekopieerd.
  

Je kunt niet alles bloggen
Het Europees Verdrag voor de rechten van de mens biedt columnisten veel ruimte, ook op internet. Dat bleek een maand geleden toen een man racistische en anti-homo uitlatingen deed op een forum. Volgens de rechter was het forum redelijk afgesloten en nauwelijks te vinden. De man ging vrijuit. Maar je kunt niet alles bloggen. Bij dit soort situaties is het lastig om te bepalen wie, naast de auteur, strafrechtelijk aansprakelijk zijn. De website zelf in ieder geval. En de provider wellicht. Om dat te voorkomen plegen steeds meer providers zelfcensuur.

Geef een reactie