Things I hate/love about Facebook

De profielensite, inmiddels groter dan MySpace, groeit maar en groeit maar. En heeft een flinke metamorfose ondergaan. Gelukkig maar, want ik vond de vorige versie onoverzichtelijk en chaotisch. Ik werd al gestrest als ik alleen maar een e-mail notificatie van een of ander nieuw filmpje in mijn inbox zag. Nog steeds is het niet allemaal rozengeur en manenschijn tussen mij en Facebook.

Beacon en andere praktijken
De advertentiepraktijken, waarbij persoonsgegevens van gebruikers te gelde worden gemaakt, roepen afschuw op. Na privacyprotesten heeft Facebook advertentiesysteem Beacon aangepast. Tegenwoordig kunnen leden aangeven dat ze niet willen deelnemen aan Beacon (standaard ingeschakeld op elk profiel).

Wie herinnert zich niet de klacht dat je een profiel van Facebook niet kon verwijderen? Facebook raakte in opspraak vanwege moeilijk te verwijderen profielen. De BBC heeft dit breed toen uitgemeten. En dan is er nog de hetze om het intellectueel eigendom van het sociale netwerk.

Sociaal kapitaal
Wat goed nieuws, ter afwisseling. Wetenschappers wijden hele onderzoeken en boeken aan het online fenomeen. De resultaten zijn verassend positief. Zo hebben Nicole B. Ellison, Charles Steinfield en Cliff Lampe van Michigan State University onderzoek gedaan naar de rol van Facebook bij het verwerven van sociaal kapitaal. Wat? Het netwerk van mensen. Daaruit concluderen ze dat studenten (de onderzochte groep) hun vriendschappen makkelijk behouden door sociale netwerken. Het gaat daarbij dus om vrienden die ze al hadden.

Verder is hoogleraar B.J. Fogg* is gefascineerd door het volgende vraagstuk: hoe slaagt Facebook erin gebruikers allerlei dingen te laten doen? Zoals, hoe speels, olifantjes, plantjes en eieren te laten uitwisselen? Je mag een gegeven olifant natuurlijk niet in de slurf kijken, dus stuur je er trouw ook een terug naar de afzender. Een niet-ophoudende stroom van cadeautjes volgt. Wee degene die als eerste afhaakt.

Vrienden sparen
Voordeel voor de verzamelaars onder ons: je vriendenaantal loopt al snel gigantisch op. Een Prince fan ontdekt dat je zijn/haar interesse in muziek in het algemeen en de Minneapolis Midget in het bijzonder deelt en binnen no time zit je aan een kleine honderd vrienden. In mijn geval. Van mijn Facebook vrienden ken ik er maar 6 uit ‘het echte leven’. Maar ik krijg wel enorm veel birthday reminders binnen van mensen die ik nauwelijks ken. En dan ben ik weer geacht om een springend circusbeertje cadeau te doen…


*Fogg’s vakgebied is ‘captology’, de wetenschap van het beïnvloeden van menselijk gedrag door technologie.

Geef een reactie