Wat gebeurt er met mijn sollicitatie? En waar? En waarom?

Ik zat net wat te spelen met de Totaljobs Salaris indicator en klikte op een gegeven moment door naar functies van Web developer. Waarbij ik dus een lijst met Web developer functies te zien kreeg. Met als eerste twee resultaten:

 Zoekresultaten

Da’s twee keer exact dezelfde vacature. Eén keer door de werkgever (De Jong Intra Vakanties) zelf geplaatst, en nog een keer door een intermediair (SB&O werving & selectie).

Dat is vreemd…

Maar het wordt nog vreemder. Want die vacature lijkt het eerst te zijn geplaatst door de intermediair (13 augustus) en pas later door de werkgever (25 augustus).

En de intermediair weet meer (Marktconform salaris) dan de werkgever (Salaris: niet nader bepaald).

Maar het wordt nog veel leuker. Want als je dan in beide gevallen eens kijkt naar het online sollicitatieformulier zijn er geinige verschillen te vinden.

Het formulier bij de werkgever
Dit is het formulier dat de werkgever aanbiedt als ik binnen de vacature op Totaljobs op de knop Solliciteer klik:

Sollicitatieformulier werkgever 

Vreemd, aan de onderzijde van het formulier staat een checbox aangevinkt. En de grijze tekst stel dat ik mijn CV beschikbaar stel voor een opdrachtgever. Wat wordt daar nu weer mee bedoeld? Ik solliciteer toch direct bij de werkgever?

Blijkbaar niet want de sollicitatie leidt mij door naar het online sollicitatieformulier bij Adver-match.nl. Dus waar kom ik nou eigenlijk terecht?

Het antwoord is: Bij Adver-Online. Die blijkbaar de reacties filtert. Zonder dat de kandidaat daarvan op de hoogte is. En zonder dat de kandidaat weet wat er met zijn/haar gegevens gebeurt.

Het formulier via de intermediair
Die is ook leuk; want zo ziet dat formulier er bij de intermediair uit:

Sollicitatieformulier intermediair

En hier lijkt het alsof ik direct bij De Jong Intra Vakanties solliciteer en niet bij een intermediair.

En waarom vraagt de intermediair om een foto? De werkgever schijnt daar helemaal niet in geïnteresseerd te zijn. Dus blijft die foto dan bij de intermediair? En wat moet die intermediair dan met mijn foto?

Gelukkig kan ik dit formulier versturen zonder ook maar iets in te vullen. Met het volgende bedankje:
Bedankt voor het solliciteren! Uw sollicitatie naar de functie van Webdeveloper te Ridderkerk wordt in behandeling genomen.

Ik ben bang dat ik heel lang op een reactie kan wachten…

O ja, via de de vacature op Totaljobs van de intermediair kan je ook nog via Totaljobs zelf solliciteren. En dat ziet er zo uit:

Sollicitatiegegevens Totaljobs

Waarbij je dus je ongemerkt ook nog eens aanmeld voor e-mails van Totaljobs. Hoera!

Conclusie
Als werkzoeker kan jouw informatie zo ongeveer overal terecht komen. Zonder dat je er weet van hebt. En zonder dat je weet wat er verder mee gedaan gaat worden.

Wat wel heel duidelijk is dat privacy van een werkzoeker een niet bestaand issue lijkt te zijn. Heel apart.

Geef een reactie

3 Comments
  • blogr
    says:

    Privacy is één issue, en een ZEER belangrijke.
    Een andere issue, en zeker even belangrijk, is het feit dat de cijfers mbt openstaande vacatures fout kunnen zijn. In zeer veel landen worden cijfers gepubliceerd die zeggen dat er zéér veel openstaande vacatures zijn die niet kunnen ingevuld worden. Er zouden zéér veel kandidaten tekort zijn. En toch zijn er enorme aantallen werklozen… Hoe rijmt dit?
    Enerzijds zijn er de werkgeversfederatie die een onderzoek doen (“onderzoek”, of “eventjes een telefoontje naar Miep, Jan, Kees, van A B C BV”?).
    Logisch dat de grote bedrijven zeggen dat ze nog honderden mensen kunnen gebruiken. Het zou een slechte zaak zijn als grote bedrijven zoals Siemens of andere zeggen dat ze geen mensen nodig hebben, want dat zou betekenen dat de zaken slecht gaan..  Maar hebben ze daar budget voor? hebben ze daar een orderboek vol projecten of orders voor? Dat is een andere zaak.

    En dan zijn er praktijken zoals die van Totaljobs, waarin vacatures blijkbaar meerdere keren voorkomen zoals Marc blogt. Het zijn ook die grote jongens die “honderden-duizenden” vacatures publiceren. Maar zijn het allemaal echte en unieke? Het ergste is dit alles voor de echte kandidaat, die geen werk vindt… Want wat moet daar dan wel mis mee zijn, “er zijn tenslotte toch ZOOO VEEEL vacatures…!” En dan zijn er de officiele instanties en de werkgeversfederaties die de werkzoekenden onder druk zetten: die werkzoekende moet maar met veel minder tevreden zijn, minder veel eisend, want dat zal wel de fout zijn dat hij nog werk zoekt.. want er is tenslotte een “overvloed” aan jobs: “Wìllen die werkzoekenden dan helemaal geen werk??”. Er is nog veel werk aan de winkel..maar vooral aan de werkwinkel.. 😉

  • Bartho
    says:

    Voordat je gaat gissen: je bent met je sollicitatie ‘handelswaar’ geworden. Of je het leuk vind of niet, je vertegenwoordigd een commerciele waarde. Je wordt verkocht alsof het een transfermarkt is, waarbij elke partij geld probeert op te strijken door jou te presenteren bij de uiteindelijke werkgever.
    Ik zou als ik jou was een klacht indienen bij de Ombudsman en klagen over het gebrek aan privacy en jouw verlies van controle over jouw persoonlijke gegevens.