Leesmap

Zoveel nieuws dat we het maar in één leesmap samenvoegen. Ook al een paar berichten die al heel lang in mijn e-mail box zaten (april en mei) maar nog steeds zeer relevant zijn.

Laten we beginnen met het feit dat er 10 miljoen beschikbaar komt voor hoogbegaafden. Een uitstekende zet van een overheid die altijd gericht is geweest op het verminderen van achterstanden, maar niet op het benutten van potentieel. Eindelijk zou ik haast zeggen en (heel belangrijk) in te zetten op de manieren die werken. Niet één door de overheid bepaalde manier (bijvoorbeeld aparte klassen, aparte scholen of juist in de klas blijven zitten), maar voor alle vormen inzetbaar (tenminste, zo lijkt het nu).

Daarnaast het ‘nieuws’ dat HBO’ers niet lang hoeven te zoeken naar een baan. Niet echt iets nieuws natuurlijk, maar het interessante nieuwtje: gemiddeld verdienen de hbo’ers 2180 euro bruto per maand. Is natuurlijk over alle HBO’ers (en erg afhankelijk van je opleiding, IT en Economen verdienen doorgaans beter dan kunststudenten om maar iets te noemen). Maar mooie indicatie.

En dan de arbeidsmarktmonitor van de OSA, een instituut dat ik hoog heb zitten. Uit de arbeidsmarkt monitor 2007 blijkt dat:

– 20% van de werknemers de afgelopen jaren (2004-2006) van werkgever is gewisseld;
– nog eens 18% binnen de werkgever van baan is gewisseld;
– 19% van de niet werkenden heeft een betaalde baan gevonden;
– 15% van de huidige werknemers is op zoek naar een nieuwe baan vanwege carrière perspectieven;
– De druk op de arbeidsmarkt hebben ervoor gezorgd dat het aantal mensen dat een opleiding krijgt in de tijd van de baas is gedaald van 45% naar 30%;
– Flexibel werken neemt toe, maar wel werknemers gedreven. Verplichte flexibele uren nemen juist af. Ook neemt telewerken toe (1 op de 5 à 6 werkt 1 dag per week thuis).

En dan de berichten die nog steeds in mijn leesmap zaten (ook allemaal van de OSA):

De collectieve sector doet het relatief goed t.o.v. de marktsector. Hoewel de lonen bij deze overheid en semi-overheid iets achterblijven bij het gemiddelde voor de hoger opgeleide (man?) van middelbare leeftijd zie je dat ze voor lager geschoolden en starters juist relatief goed betalen. Niets nieuws aan de horizon zo lijkt. Ook zijn de secundaire voorwaarden nog steeds buitengewoon. Ook eigenlijk geen verandering dus op te merken.

Verder een interessant stukje over de verhuisbereidheid (ook internationaal) in verband met werk. Hoe jonger, hoe makkelijker bereid te verhuizen. En de verhuisbereidheid is een stuk hoger als het moet voor het vinden van werk dan wanneer een bestaande baan verhuisd.

En tot slot worstelen veel bedrijven nog met de inzet van laag of ongeschoolden. Vele bedrijven zijn wel bereid om functies aan te passen, maar zien nog veel obstakels. Onder andere de nogal strikte CAO regelingen en het ‘gedoe’ rondom scholing, waar de overheid en sociale partners een stimulerende rol in zouden kunnen spelen.

Geef een antwoord

1 Comment
  • Chris Stapper
    says:

    Waarom heb ik het gevoel dat kunststudenten in het stukje over HBO’ers apart genoemd worden?;(

    Verder erg goed om te horen dat hoogbegaafden meer kansen krijgen. De grootste dooddoener voor een hoogbegaafde lijkt me dat nergens meer uitdaging in zit en dat je daarom maar op je dooie gemak alles gaat doen, in plaats van naar je potentieel toe te werken.