Weer een zinloze vertical search engine…

Logotype va.catur.es Hoera, het is een … nieuwe vertical search engine. En gaat naam is va.catur.es. En de kwaliteit is.. afgrijselijk. Wat een verrassing!

De zoveelste vertical search engine die op geen enkele wijze iets toevoegt aan het online recruitment landschap. Je vraagt je toch af wat de bedenkers ermee willen bereiken.

De homepage
En zo ziet de homepage eruit, origineel hoor:

Homepage va.catur.es

Hmmm, de subtitel claimt dat deze site de internationale vacaturebank zoeker is. Hoewel de site tegelijkertijd zegt dat ik alleen alle Nederlandse banensites kan doorzoeken.

En de site claimt 329.257 vacatures te hebben. Nou, er zal wel een goed ontdubbelingsproces achter zitten… Of toch een heleboel buitenlandse…

Afijn, de site is eind juli van dit jaar live gegaan en claimt samenwerking met grote vacaturebanken zoals Nationale Vacaturebank en StepStone. Verder worden dagelijks nieuwe samenwerkingen toegevoegd om een groter aanbod te creëren.

O ja, wat deze site volgens de bouwers onderscheidend maakt is: de herkenbare domeinnaam en de volledigheid van zijn databank.

Yep, daar gaan we de oorlog mee winnen.

Vacatures zoeken
De site heeft de performance van een jichtige slak, en dan moet ik me nog verontschuldigen bij de slak. Wat een bagger

Maar als ik eenmaal op een zoekactie een resultaat krijg te zien is direct duidelijk wat deze site beoogt te zijn, een GoogleAds klikmachientje:

Va.catur.es zoekresultaten

Advertenties aan de rechterkant, advertenties tussen de zoekresultaten. Het is een bedelsite. Meer niet.

Oh ja, de site is het ‘werk’ van het bedrijf Triloxigen, van ene Maarten Soetens. Hopelijk komt er ook nog iets zinnigs uit zijn/hun handen.

Nou maar wachten tot deze bagger in de Deathpool beland; waar het overduidelijk thuishoort.

Geef een reactie

8 Comments
  • Maarten
    says:

    Op askjim en lootzy valt nog veel winst te behalen. Bij Lootzy vind ik persoonlijk dat het overzicht te wensen overlaat, het is wat chaotisch en niet direct duidelijk waar de vacature over gaat.
    AskJim is inderdaad al een stuk beter en overzichtelijker dan Lootzy. Maar er wordt geprobeerd meer (maar functionele) informatie te bieden, denk aan categorieën en salaris. Helaas geeft niet iedere vacature dit weer maar waar wel proberen we het in te verwerken.
    Zo zijn er meer punten te vinden waarop verbeteringen mogelijk zijn, hoe klein ze ook zijn het zorgt voor het groter geheel.
    Daarnaast het aantal geindexeerde vacatures en natuurlijk het aantal gebruikte vacaturebanken.
    En zoals ik al zei, als je concrete verbeteringen hebt hoor ik ze graag.

    Over de indexatie en formules doe ik verder geen uitspraken.

    @ Marc; het is ook de opzet van het weblog misschien. Het onderwerp is de website, maar er wordt als laatste gericht op de persoon zelf. Maar dat verder terzijde, het is verder geen punt.

  • Marc Drees
    says:

    @Maarten:
    Op RecruitmentMatters kan je niet alleen de broodnodige informatie over vertical search engines vinden, maar ook een hele serie artikelen over nieuwe initiatieven.

    Waarbij in alle gevallen de bedrijven en uiteindelijk de personen achter het initiatief worden vermeld.

    Het feit dat achter deze vertical search 1 bedrijf zit waar vervolgens weer 1 persoon achter zit, maakt het daarmee niet persoonlijk. Je wordt genoemd, dat klopt. En je wordt genoemd in relatie tot jouw site. Ook dat klopt. Er is daarmee geen ander doel dan te informeren. Over wat en wie er achter een initiatief zit(ten).

  • Bas van de Haterd
    says:

    @Maarten: je laatste opmerking begrijp ik totaal niet. Waar richten we het op de persoon? Volgens mij heeft Marc een stuk geschreven, jij gereageerd en dan ga je van persoon tot persoon in discussie, waarbij deze discussie volgens mij tot nu toe gelukkig erg inhoudelijk is. Laten we dat vooral zo houden.

    Verder deel ik je mening niet dat die profielen geen meerwaarde bieden, maar dat is een keuze. Ik denk dat het niet gaat om het vinden van een vacature, maar om het vinden van de juiste vacature en dat het daarvoor juist wel meerwaarde biedt. Maar goed, dat is een keuze.

    Je hebt echter geen antwoord gegeven op mijn vraag waar jullie engine meerwaarde biedt t.o.v. de andere vacature zoekmachines die er al in Nederland zijn. Zoals b.v. askjim of lootzy.

    En ook niet of er aan ontdubbeling wordt gedaan en hoe de rangschikking tot stand komt. Daar ben ik erg benieuwd naar.

    @Marc: je weet heel goed dat plannen die je in opdracht van bedrijven hebt gemaakt niet vrij gegeven kunnen worden. Dat is vertrouwelijke informatie.

  • Maarten
    says:

    Ik neem aan dat je bekend bent met de term ‘niche’ en dat is wat https://va.catur.es is. Er wordt dieper ingegaan op de materie en er wordt geprobeerd om meer informatie en mogelijkheden te bieden.
    Google bied bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om naar dergelijke specifieke informatie te zoeken in een bepaalde omgeving (vaak enkel land). Daarnaast natuurlijk de opdrachtgever maar ook het salaris (indien aanwezig). Gezien Google deze nodige functionaliteit bied maakt het het onbruikbaar voor het vinden van een vacature.

    Er word geen (extra) informatie gegeven over bijvoorbeeld het bedrijf want dit is totaal niet van belang voor het _vinden_ van een vacature. Het linken naar werknemer profielen is dan ook niet aan de orde, dit voegt niks toe voor een zoekmachine, je creeert dan meer een bedrijfservaringen website. Je wilt de niche behouden en geen vervaging krijgen van het doel.

    Het frappante aan dit blog bericht vind ik overigens niet zozeer het onderwerp want daar is niks mis mee, maar dat het persoonlijk gemaakt wordt. Je richt je op de achterliggende persoon en ik vraag me daardoor af wat je doel is gezien dit niet van belang is voor het onderwerp.

  • Marc Drees
    says:

    @Bas:
    Dat fantastische plan wat je hebt is nou al een paar keer langs gekomen; zonder dat je daar concreet over wordt. Ik zou zeggen deel al dat fantastisch eens want anders weet ik eigenlijk niet wat ik met die informatie aanmoet.

  • Marc Drees
    says:

    @Maarten:
    Ik zou zeggen, zoek eerst eens op RecruitmentMatters wat er zoal door mij over vertical search engines is geschreven. En vertel me dan of er nog vragen zijn over wat er beter kan met vertical search engines.

    Overigens sla je met Google de spijker op de kop. De ultieme vertical search engine. En zoals Google ook aantoont heb je er feitelijk maar 1 van nodig…

  • Bas van de Haterd
    says:

    @Maarten: wat wil je toe voegen aan het al bestaande aanbod van alle andere vertical search engines? Waar zit de meerwaarde boven alle partijen die al bestaan?

    Want op deze manier is het een soort super mediaition, wéér een extra laag tussen de vacature en de vacaturezoeker, zonder dat je meerwaarde biedt als ik het zo lees. Hebben de profielen uitgebreide bedrijfsinfo, links naar linkedin profielen van medewerkers bij het bedrijf, zijn ze ontdubbeld, zo ja: wie heeft dan het meeste recht? Hoe worden ze gerangschikt?

    Er kan zeker meerwaarde zitten in een vertical (ik heb nog steeds een fantastisch plan dat ik in opdracht van een klant heb uitgewerkt hier op mijn PC staan). Maar je moet wel iets toevoegen aan het geheel, enkel vacatures doorzoekbaar maken is niet echt meerwaarde bieden. Dat is weer een extra laag er tussen leggen (namelijk van zoekmachine naar jobportal naar vacaturesite van het bedrijf).

  • Maarten
    says:

    Momenteel worden met name de Nederlandse vacaturebanken geindexeerd, maar er zijn internationale ambities om ook buitenlandse vacaturebanken te gaan indexeren.

    Het is geheel correct dat er reclamebanners op de website aanwezig zijn, het is een commerciële website welke inkomsten nodig heeft (en klikken is immers niet verplicht). Daarbij ontvangen we door afspraken met vacaturebanken een vergoeding voor het plaatsen van de vacatures.

    Je geeft aan dat je je afvraagt wat het nut is van een dergelijke zoekmachine. Het aantal zoekopdrachten op https://va.catur.es laat zien dat er grote vraag naar is naar een algemene zoekmachine. Zelf zoek je wellicht ook via Google in plaats van alle websites zelf handmatig te doorzoeken, Va.catur.es doet hetzelfde.

    De snelheid laat op sommige momenten inderdaad te wensen over, we hadden de grote interesse in een dergelijke zoekmachine onderschat (dit probleem heeft zich bijvoorbeeld ook voorgedaan bij Hyves).
    Er wordt hard gewerkt aan het optimaliseren van het systeem en de servers.

    Ik lees dat je veel kritiek hebt en soms is dat ook terecht, alleen jammer dat je niet aangeeft wat er dan fout gaat en wat verbeter punten zijn. Onze bezoekers zijn mensen zoals jij, daar luister ik naar.