Het gaat niet om wat je kan

Sarah Palin Voor één van de belangrijkste vacatures ter wereld is het niet van belang welke werkervaring je hebt; welke opleidingen je hebt of welke vaardigheden je bezit. Ik heb het over de baan van vice-president van de VS.

En in dit geval over Sarah Palin, de vrouw die voor John McCain de ontevreden “Clinton vrouwen” moet laten overlopen naar het Republikeinse kamp.

Werkervaring? Not interesting! Vaardigheden? Not relevant! Opleiding? Who cares? Geslacht? Very, very important!

Barack Obama kon geen vrouw (anders dan Hillary Clinton, en die vindt hij niet aardig…) als running mate kiezen omdat hij hiermee alle Clinton vrouwen van zich zou vervreemden.

Voor McCain was het natuurlijk de gelegenheid om dat te doen wat Obama niet kon doen. Slim, maar ongekend opportunistisch. Want een vice-president moet ook worden geacht het land te leiden als de president wegvalt.

Maar ik probeer me te verplaatsen in Sarah Palin. Hoe grenzenloos ambitieus moet je zijn om gekozen te willen worden uitsluitend op basis van je geslacht? En dat het absoluut niets uitmaakt wat je kunt, zolang je maar de vrouwelijke helft van Amerika aan je weet te binden.

Wat betekent dat voor je als dat klusje is geklaard? En je vervolgens 4 jaar mag opzitten en pootjes geven? Wat een voorland. En wat een karakterschets van de persoon die daartoe bereid is. Brrr…

Geef een reactie

5 Comments
  • Guido Stek
    says:

    Op zich waag ik me op een recruitmentblog niet graag aan politieke analyses, maar als je de voorzet geeft.

    Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat Mcain hiermee vrouwelijke Clinton stemmers trekt. Clinton is pro-choice and Mcain/Palin pro-life, een vrouwelijke Clinton stemmer zal op dit gebied zeker niet snel switchen.
    Waarom Mcain voor een vrouw kiest, zijn opponent is zwart, dus als we al controversieel bezig zijn, dan maar een vrouw.

    Verder heb je zeker gelijk dat in dit “recruitment” vraagstuk de nadruk niet op kwaliteiten in compententies ligt,  de nadruk ligt op “what sells”, maar dat hadden we met Reagan al en is dus niet nieuws.