Sparen loont 3

Sparen is opeens hot topic. Niet zo verwonderlijk, de beurzen doen het slecht, de inflatie loopt op en spaarbanken bieden rentes tot ver boven de vier procent. Nederlanders laten zich geen oor aannaaien en zetten hun centjes veilig weg op een spaarrekening.

Nieuwe spaarpotten
Maar de markt kent ook nieuwkomers. In Nederland er een flinke strijd gaande op de spaarmarkt. Turkse, IJslandse en Russische prijsvechters bieden spaarrentes tot wel 5,25 procent. Maar ook Nederlandse concurrenten steken de kop op. Zoals de internetbank Alex. En de pensioenuitvoerders.
  

En de pensioenuitvoerders?
Begin Juni startte Loyalis (dochter van APG) met Sparen en Beleggen. Vorige week maakte PGGM bekend een internetspaarrekening te openen. In plaats van de aangetrokken spaargelden voor zichzelf te houden, zetten de pensioenuitvoerders het weg bij een commerciële bank. Bij bovenstaande voorbeelden is dat KasBank, die dat spaargeld weer belegt en eraan verdient. In ruil voor de spaargelden krijgen Loyalis en PGGM een deel van de winst.

Oranje staat mij niet
Spaarders lopen weg bij ABN AMRO en Fortis, nadat ze slecht in het nieuws zijn geweest. Ik overwoog ook even bij de Postbank weg te gaan. Het nieuwe oranje bevalt me niet. Het staat me niet en ik ben ook niet zo vaderlandslievend. Maar het allemaal omzetten kost mij te veel moeite. En die leeuw boezemt, ongeacht zijn/haar kleur, vertouwen in.

Geef een reactie

7 Comments