Flexibel zwangerschapsverlof

De taskforce deeltijdtijdplus, onder aanvoering van Pia Dijkstra, komt met de suggestie dat zwangerschapsverlof flexibeler moet worden. Nu is het qua timing natuurlijk niet veel flexibeler in te passen (die kleine komt toch of je het wil of niet), maar wel qua periode er omheen.

“De ene vrouw is blij dat ze na drie maanden weer uit de luiers kan, de andere is er dan nog niet aan toe”,

Aldus Pia Dijkstra in het AD vandaag.

Zowel vakbonden als wergeversvereniging MKB Nederland zijn voorstander en hoe kan het ook anders. Mensen keuzevrijheid geven is altijd positief. Dus een goed voorstel. CNV maakt wel een kritische kanttekening over de uitvoerbaarheid en die deel ik ook wel.

We moeten oppassen voor Poolse toestanden. Toevallig is een Poolse vriendin van me momenteel zwanger (nee, niet van mij) en daar hebben ze ook een aantal maanden zwangerschaps verlof. Daar wordt echter doorgaans veel druk op werkende vrouwen uitgeoefend om die periode niet geheel op te nemen. Je hebt er daar recht op, net als hier, de persoon in kwestie bepaald of zij het op neemt. Maar zoals bij alles dat in overleg gaat kunnen er machtsspelletjes gespeeld worden.

Daarom zou het aantal dagen gewoon vast moeten staan, alleen flexibeler te verdelen over het voor- en na de bevalling. Maar ook bijvoorbeeld met mogelijkheden om het uit te smeren, je kan één maand ook uitrekken tot twee maanden van halve dagen bijvoorbeeld. Op die manier voorkom je de druk om minder op te nemen, maar maak je het wel flexibeler. Ik hoop dat het voorstel dit behelst.

Geef een reactie

5 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  En ook Brussel bemoeid zich er nu mee. Het Europese minimum moet naar 18 weken (in NL nu 16, maar in veel andere staten nu 14 of 15). Ik hoorde laatste dat in Zweden je echter het eerste jaar na de geboorte van een kind niet mocht werken als vrouw. Maar of dat geheel betaald was of wat het verhaal daar achter was weet ik niet.

  Wel grappig dat Oost Europa hier dus veel meer ruimte voor biedt (het gezin staat daar hoger op de agenda?), echter is daar dan weer geen verplichting om het op te nemen zoals ik al zei. Wel een recht, waar vooral de jongere moeders van nu volledig gebruik van maken (werkeloosheid is laag genoeg om dat risico te nemen, aldus een goede vriendin van me).

 • Bas van de Haterd
  says:

  Wat ik trouwens nog mis, maar daar is deze taskforce niet voor, is de rol van de man hierin. Vaderschapsverlof voor de man zou in mijn optiek in deze moderne tijden ook niet misstaan. In één van de Scandinavische landen is het bijvoorbeeld zo dat beide 3 maanden hebben en totaal nog 3 maanden die ze onder beide kunnen verdelen. Ik zou het een goede stap vinden om dat in Nederland ook beperkt in te voeren. Bijvoorbeeld dat de man minimaal één of twee weken heeft als zijn vrouw bevalt, maar de beide partners totaal 1 maand hebben die ze ook kunnen verdelen zoals ze dat zelf willen.