Droombaan database

Hoewel Michel het op HRlog niet veel nieuws noemt, vind ik het nieuwe initiatief van Huub van Zwieten (waarmee ik overigens (full disclosure) momenteel een boek schrijf) wel degelijk interessant. Ditismijndroombaan is een nieuwe site gericht op het matchen van kandidaten aan droombanen. Baanbrekend, zeker technisch, is het niet. Maar een aantal uitgangspunten zijn vanuit CV database oogpunt wel erg interessant, vooral voor de kandidaat.

Wat vind ik er interessant aan? Te beginnen de volledige anonimiteit van de kandidaat. Dit kan je ook instellen bij bijvoorbeeld Monsterboard, maar bij dit is mijn droombaan is het altijd anoniem.

Zoals gezegd, deze site is 100% anoniem. Je naam of e-mailadres verschijnt nergens op deze site, en je cv ook niet. Hooguit je leeftijd is openbaar en ook dat bepaal je zelf. Als een werkgever of recruiter contact met je wil leggen, vult hij een formulier in op deze website. Dit bericht wordt vervolgens automatisch als een e-mail naar jou verzonden. Pas als je reageert op deze e-mail maak je jezelf openbaar richting de betreffende werkgever.

En het is gratis, want wie gaat nu betalen om zijn CV online te zetten? Niemand.

Deze site is laagdrempelig, 100% anoniem en ook nog eens gratis. Je maakt je droombaan wereldkundig en laat anderen voor je zoeken, zo simpel is het.

Er staan dus geen vacatures op. Het is volledig zoeken door werkgevers. Niet interessant hoor ik nu al veel recruiters denken, nieuwe site, weinig profielen en natuurlijk, bij dit soort droombaan zoekers zit toch weinig bij dat interessant is. Want dat softe gelul toch… of niet soms?

Een eerste blik geeft mij aan dat er best een aardige hoeveelheid mensen al hebben ingeschreven. Meer dan 100 sinds media augustus. En dat is aardig. Niet veel, maar aardig. Het leuke is echter dat je geen duur CV abonnement hoeft te nemen. De kosten zijn namelijk 19 euro per contact. Dus alleen als je iemand benaderd kost het geld. Dit is handig voor de recruiters (no cure, no pay), maar ook voor de werkzoekers (als het niet aansluit zal een recruiter zich wel twee keer bedenken voor hij mailt.

Mailings zoals ik destijds met mijn anonieme CV op monster kreeg met: ‘u ontvangt deze e-mail omdat wij een agent hebben ingesteld op de volgende termen, A, B, C, D, E of F en u één of meerdere hiervan in uw CV heeft staan, dus hebben wij een interessante functie voor u’ zullen ook niet voorkomen. En één maal niet reageren is de kans op herhaling erg klein. Ook geen ongewenste nieuwsbrieven en dergelijke.

Hoe werkt het? U kunt onbeperkt zoeken in het aanbod van droombaanprofielen, ook op harde criteria als branche en regio. Alle gegevens zijn vrij te raadplegen, alleen de contactgegevens van de kandidaat zijn afgeschermd. Op het moment dat u contact wilt leggen met een kandidaat vult u een e-mailformulier in op deze site, waarna uw bericht als een gewone e-mail bij de kandidaat binnenkomt. Als de kandidaat reageert op uw e-mail ontvangt u rechtstreeks – dus buiten deze site om – een e-mail in uw mailbox en weet u met wie u zakendoet. Het leggen van contact kost u 19 euro (ex btw) per kandidaat. Ter kennismaking is het contact met de eerste kandidaat gratis en zonder verdere verplichtingen.

En wat voor kandidaten zitten er dan in? Wat zijn droombanen voor mensen? U zal er verbaasd van staan. Natuurlijk zitten er echte dromers bij (ik houd van dromers, maar een baan aanbieden als ondernemer is best lastig). Maar ook receptionistes, timmermannen, duizendpoten, cruise leiders, bezorgers, webdesigners en marketeers. Ja, het kan echt allemaal voor deze of gene een droombaan zijn.

Ik heb even een account aangemaakt. Dat gaat simpel en effectief. Je vult je gegevens in, krijgt een e-mail, klikt op de link en klaar. Dat is prettig. Factuurgegevens? Die vragen ze me blijkbaar pas als ik moet gaan betalen.

Vervolgens kan ik door de CV’s heen. Er zit een eenvoudige zoekmachine op waar je gewoon op kernwoorden zoekt die iemand ergens in zijn of haar profiel heeft ingevuld. Hier is duidelijk nog veel verbetering mogelijk. Want als de database groter wordt zal dit niet toereikend zijn. Advanced search settings, verfijnen van resultaten. Marc zou er van gruwelen wat er allemaal niet kan.

Droombaan database

De CV’s zelf zijn geen uitgebreide CV’s. Je moet als werkgever een andere mentaliteit hebben dan selecteren op ervaring en vorige banen. Want die zijn er niet veel vermeld doorgaans. Je moet geloven dat motivatie belangrijker is dan ervaring. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een geschikte sales manager voor Broadbean Nederland (want dit past perfect in de Broadbean mentaliteit). Helaas, niemand wiens droombaan is het is om sales te gaan doen voor een technologie gedreven organisatie in het hele land. Maar wel een hele eenvoudige contact knop (zie plaatje rechtsboven). Dan worden je gegevens ingevuld (ik kan dus van mijn eigen account nu ook Broadbean maken, want ik kan ze wijzigen) en je mag een motivatie mailen aan de kandidaat waarom je hem of haar benaderd.

Al met al een interessant initiatief, waarvan ik hoop dat bedrijven het omarmen. Niet omdat het nu zo baanbrekend is of dat ik Huub een aardige kerel vind. Maar omdat het een mentaliteitsverandering bij bedrijven zou inhouden die ik graag zou willen zien. Namelijk dat ze meer mensen helpen hun droombaan te realiseren, dat de menselijke maat belangrijker wordt.

Geef een reactie