De mobiele revolutie van Hyves

Ik was er (schaam schaam) maandag niet bij. Maar gelukkig kan je via Dutchcowgirls en Marketingfacts ook teruglezen wat er op Mobile Monday (MoMo) allemaal gezegd is. Ook met video (op Marketingfacts). Hyves wordt een switchboard, Hyves gaat mobiel. En dat kan een grote impact hebben, voor iedereen, ook recruiters.

Eigenlijk zou ik moeten zeggen: lees gewoon de stukken en bekijk het interview met Yme. Maar een paar belangrijke zaken die mij opvielen (en dan vertaal ik ze naar arbeidsmarktcommunicatie mogelijkheden).

Yuri van Geest geeft in zijn reactie op marketingfacts niet voor niets aan: Belangrijke video met vergaande implicaties. Voor mobiele startups, developers, gebruikers en het hele mobiele ecosysteem in Nederland. En voor wie Yuri niet kennen, hij is één van de thought leaders op het gebied van mobiel internet en toepassingen daarvoor in Nederland. De reden hiervan is natuurlijk omdat Hyves met bijna 6 miljoen Nederlanders (1/3 van de bevolking) een potentieel heeft dat ongekend is.

Wat zijn die implicaties dan? Met de Hyves mobiele applicatie kan je met je vriendjes bellen. Nee, niet over VOIP nog, maar je hoeft dus niet elk nummer bij de hand te hebben. Als het is ingevuld in Hyves kan je contact met hem of haar zoeken, via spraak of SMS. Voordeel is dat wisselende telefoonnummers van minder belang worden, als je het maar aanpast in Hyves. Een beetje wat Plaxo dus doet met contactgegevens, alleen dan veel groter in Nederland.

Maar ook dat je straks dingen kan betalen omdat Hyves je identificeert is natuurlijk erg leuk. Maar wat dacht je van de geografische mogelijkheden. SPOTS (welke café’s zit je in) kunnen worden aangegeven. Waar kom je veel? En het zal verder gaan naar ‘waar zit je nu’. Eng? Privacy gevoelig? Vast en zeker. Maar het is wat de jonge generatie wil.

Denk aan de mogelijkheden die GPS en Hyves bieden. Hyves dating (als je aangeeft daar voor open te staan bijvoorbeeld): hee, je staat nu in de kroeg met iemand die ook vrijgezel is en aan je profiel matched. Of Hyves recruitment-dating: hee, er is in deze kroeg iemand die heeft aangegeven een baan te zoeken als account manager (eventueel dan met foto). Hoe bedoel je laagdrempelig contact zoeken?

De ontwikkelingen van Hyves naar mobiel kunnen een enorme push worden voor mobiel de komende 5 jaar. Dus moeten we daar nu al iets mee? Nee, ik denk het niet. Moet je nu die video van Yme bekijken en het laten bezinken? Ja, een beetje inspiratie kan geen kwaad.

Geef een reactie

2 Comments