Suikerfeest extra feestdag?

Moet het suikerfeest een extra feestdag worden? Volgens CristenUnie staatsecretaris Huizinga (verkeer) wel, mits de Moslims een grotere groep in onze samenleving gaan vormen. Bijzonder van iemand in haar positie dat te stellen en uiteraard hakt Wilder er weer op in. Ik zit er zelf een beetje dubbel in.

Want daar waar ik het aan de ene kant niet logisch zou vinden (immers, de overgrote meerderheid van Nederland heeft er niets mee) kan ik me wel indenken dat de grote groep Moslims die we nu hebben nu ook niet weten wat te doen met bijvoorbeeld kerst, maar daar wel behoefte aan hebben.

Het toeval wil dat ik gisteren bij een klant was die hier dus een issue mee heeft gehad. Eén van de weinige Moslims wilde per sé vrij op de dag van het suikerfeest en dat kwam door allerlei omstandigheden heel erg slecht uit. Dat hij daar een extra vrije dag voor op moet nemen vind ik persoonlijk logisch (hij niet naar ik begreep), maar het had nogal wat voeten in aarde.

Dus misschien is de eerste stap: wanneer je vrij wil nemen voor een religieuze feestdag moet een bedrijf hier gehoor aan geven. Het kost je dan wel een extra vrije dag wanneer dit geen officiële feestdag is, maar je deze vrije dag ontzeggen kan niet (tenzij je bijvoorbeeld geen vrije dagen meer over hebt). De meeste organisaties doen dat al, maar het is goed om dat vast te leggen denk ik.

Geef een antwoord

4 Comments
 • Chris Stapper
  says:

  Ik geloof dat wij in Nederland gemiddeld toch behoorlijk weinig uren maken.

  Met Bas eens – een degelijke tussenoplossing. Een bedrijf moet vrij geven, maar het kost wel een vrije dag.
  Anders zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je Moslim bent om een gratis vrije dag te krijgen. Niet dat dat zou gebeuren, maar het gaat om het idee dat je binnen een bedrijf een voordeel krijgt op basis van je religie. Iets met de grondwet.

  Een andere optie die mij leuk lijkt is een soort cafetaria model met vrije dagen. Laat mensen bijvoorbeeld kiezen tussen kerst vrij of suikerfeest vrij en klaar. Iedereen tevreden.
  Levert wel weer andere problemen op. Stel dat er alleen een kleine minderheid kan werken met kerst. Of je een klein bedrijf hebt en iemand kerst kiest om te werken en er is verder niemand aanwezig.

  Dan lijkt me Bas zijn optie toch beter.

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Willem: maar dat wordt ook deels gecompenseerd in ons loon als het gaat om part-time werk. ADV en ATV is weer iets anders geregeld.

  Maar ik geloof inderdaad dat officiële vrije dagen we iets minder hebben (valt op zich nog mee hoor, wij zien vooral dagen die anderen wel hebben, maar niet de dagen die diezelfde personen niet hebben). Maar we hebben relatief veel vakantiedagen ook geloof ik in Europa.

 • Willem Scheepers
  says:

  Nou Cees, wat nationale feestdagen betreft wel maar niet voor wat betreft het aantal arbeidsdagen, -uren. (nb; deze week nog eens bevestigd door het bericht dat steeds meer werknemers in deeltijd willen gaan werken).
  Wat die te werken dagen/uren betreft (d.i. dus minst in aantal te werken uren/week) spannen wij hier in Nl internationaal gezien toch ‘echt de kroon.
  Dus vooruit, er kan ook nog wel een vrije dag bij! 😉
  Iemand anders ook een voorkeur voor een voor hem/haar groep bijzondere vrije dag?