Demografie

Extreem belangrijk voor de wereld van de recruiter: de demografische ontwikkelingen. En dan bedoel ik niet direct dat China per jaar meer cum laude studenten heeft dan de US studenten, maar gewoon hier in Europa. Hoe zit het nu eigenlijk met de vergrijzing. Extend Limits heeft wat cijfers van Eurostat op een rijtje gezet.

Ondanks dat het aantal sterfgevallen hoger zal zijn dan het aantal geboden baby’s, zal het aantal inwoners binnen Europa al stijgen van 495 miljoen naar 520 in 2035. Dit doordat we een netto migratie hebben. Echter zal zelfs de netto migratie vanaf 2035 niet meer voldoende zijn en de bevolking zal terug vallen naar 505 miljoen in 2060. De gemiddelde leeftijd in Europa is nu rond de 40 jaar maar dit zal, door de vergrijzing, toenemen naar 48 jaar in 2060.

De twee landen met de laagste gemiddelde leeftijd (dus jongste inwoners) zijn Luxemburg en Engeland. En Engeland is ook het land wat het grootste land zal worden (qua inwoners) van Europa binnen 50 jaar. Het land zal hiermee Frankrijk en Duitsland inhalen.

Gemiddeld genomen over de huidige 27 E.U. landen zijn er voor iedere 65-plusser 4 werkenden. In 2060 is de verhouding twee werkende op 1 65-plusser. De impact is dus gigantisch.

Tot slot nog een paar mooie statistieken.

Landen met de grootste procentuele bevolkingsgroei tot 2060:
Cyprus: 66%
Ierland: 53%
Luxemburg: 52%
Engeland: 25%

Landen met de grootste afname (procentueel) van bevolking tot 2060:
Bulgarije: 28%
Letland: 26%
Lithouwen: 24%
Roemenie: 21%

Geef een reactie