De strijd om de eerste positie

Gouden medaille Toen Totaljobs in 2004 in Nederland aan land kwam was het nadrukkelijk de bedoeling om zo snel mogelijk de nummer 1 positie als vacaturesite te claimen. Tenslotte was Totaljobs in Engeland niets anders gewend.

Nu kan een dergelijke positie natuurlijk op allerlei mogelijke manieren bepaald (en behaald) worden. Op basis van het aantal bezoekers, de omzet of het aantal vacatures. Om maar een paar voor de hand liggende opties te noemen.

Totaljobs wordt overigens dwars gezeten door Nationale Vacaturebank, die nog altijd het grootste vacature aanbod heeft van alle commerciele vacaturesites.

En voor wie de serie over de top 10 vacaturesites volgt is het duidelijk dat het ook op basis van nieuwe vacatures maar niet wil lukken. Hoewel het er wel enige tijd op leek dat Totaljobs angstig dichtbij aan het komen was.

In onderstaande grafiek is het verschil weergegeven tussen het aantal nieuwe vacatures van Nationale Vacaturebank en Totaljobs:

Verschil in aandeel nieuwe vacatures NVB en Totaljobs

Over de meetperiode van bijna een half jaar leek er een duidelijke trend te zijn. Die overigens werd veroorzaakt door een gestaag verlies van Nationale Vacaturebank in combinatie met een langzame stijging van het aandeel van Totaljobs.

Maar sinds enkele weken lijkt hier toch een kentering in te zijn opgetreden. Want hoewel de dalende lijn bij Nationale Vacaturebank nog niet (structureel) lijkt te zijn omgebogen is Totaljobs aan een (steilere) daling begonnen.

En dat maakt dat in bovenstaande grafiek sinds week 31 het verschil tussen beide reuzen weer aan het groeien is. In het voordeel van Nationale Vacaturebank wel te verstaan.

Geef een reactie