Neem je pensioen mee!

Bijna de helft van de mensen die van baan wisselt neemt zijn/haar pensioen niet mee naar de nieuwe werkgever.*

Zonde
‘Zonde’ zegt Emile Schols van Stichting Pensioenkijker in de Volkskrant Banen van augustus. En dat is een waar woord. Pensioenfondsen indexeren niet allemaal op dezelfde manier. De een past het pensioen aan op de koopkracht, zodat de werknemer op zijn oude dag nog evenveel voor zijn geld kan kopen als nu. Het andere fonds doet dat niet. Dan kom je er bekaaid vanaf.

Kleurtjes! Grafieken!
Er is een indexeringslabel in de maak, wat een soort k(l)eurmerk moet worden waarin de mate van indexering van verschillende pensioenen onder de loep wordt genomen. Goddank. Kleursystemen en grafiekjes trekken mijn aandacht. Die lappen tekst zijn mij teveel gedoe.

* Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau GfK in opdracht van de Autoriteit Financiële Marken (AFM, verassend). 

Geef een reactie

1 Comment
 • Bas van de Haterd
  says:

  Tja, leuk dat ze dat onderzoeken, maar de wet speelt hierin natuurlijk een grote rol. Toen ik stopte bij Media Plaza bleek ik daar twee pensioenen te hebben (we waren halverwege gewitched van pensioenfonds en omdat mijn vertrek al bekend was hadden ze dat niet over gezet, dat zou veel te veel gekost hebben). Toen ik dus begon te bellen over het opheffen, uitbetalen zodat ik het in mijn eigen pensioen kon storten mocht dat wettelijk gezien pas na 5 jaar. Huh? Ja…

  En als de wetgever toch bezig is dingen te veranderen kunnen ze meteen een limiet op kosten zetten. Eén van de redenen dat het meenemen namelijk zelden loont, naast b.v. 1% of 2% aan- en verkoopkosten (die ik niet onlogisch vind) krijg je ook meteen te maken met ‘administratiekosten’ die ernstig in de papieren kunnen lopen.

  Mijn idee blijft: schaf het hele systeem af. Kies als werknemer je pensioenregeling (pensioen verzekering), verplicht elke werkgever een bepaald deel bij te storten (zeg een soort minimum), de rest kan je secundair bij onderhandelen.

  Het is toch vreemd dat ik mijn hypotheek kan behouden, mijn zorgverzekeringen en alles als ik van werkgever switch, maar het pensioen niet?