Meervoudige identiteit? Online kan dat natuurlijk

Tieners hebben in het echte leven eigenlijk niet genoeg aan één persoonlijkheid. Gelukkig is daar de virtuele wereld. Waar bijna 50% van deze leeftijdsgroep meerdere identiteiten blijkt te hebben.

En jongeren met meerdere online identiteiten blijken een aantal eigenschappen gemeen te hebben: zijn meer dan gemiddeld sociaal (groteren online netwerken, doen meer met hun vrienden) , hebben meer te besteden, zijn technologisch vaardig en wensen indruk te maken op hun omgeving.

En hoe zit het met het aantal online identiteiten? Het gros van de ‘meervoudigen’ heeft er niet meer dan twee:

Aantal meervoudige identiteiten bij tieners

Opvallend om te zien is dat waar bij 1 identiteit de verschillen tussen e-mail, IM en sociaal netwerk fors zijn; dit verschil bij twee en meer online identiteiten volledig is weggevallen.

Dat doet vermoeden dat een tiener die twee of drie e-mail adressen heeft waarschijnlijk ook twee IM namen en 2 sociale netwerk identiteiten heeft.

De reden voor dit alles? Tieners zijn selectief bij het delen van deze identiteiten. Ze hebben een bepaalde hierarchie van contacten.

Het wordt interessant als tieners dit gedrag voortzetten als ze de werkbare leeftijd bereiken. Zeker bij sociale netwerken zullen tieners zo hun ongewenste uitspattingen voor potentiele werkgevers verborgen kunnen houden?

Geef een reactie

2 Comments
  • karen van staeyen
    says:

    Had daar nog niet eerder bij stilgestaan maar dit klopt inderdaad.  De komende generatie voelt zich als een vis in het water van web2.0  Alweer een goede reden voor bedrijfsleiders om de toenemende rol van web 2 zeker niet te onderschatten!

  • Kura
    says:

    Ik denk dat ook dat dit op gaat voor message boards etc. Kan me voorstellen dat ze liever hebben dat werkgevers of gewoon mensen in hun omgeving liever niet hun posts op GeenStijl lezen o.i.d.