Quick take: Waar zijn de grote vacaturesites gebleven?

Vanochtend kreeg ik de vraag of de vacatures van vacaturesites niet langer door Google geindexeerd worden. Omdat ik deze vraag niet kon beantwoorden hebben we wat zoekacties op Google gedaan.

En wat opviel was dat een betreffende vacature, die aantoonbaar op Monsterboard stond, niet in Google gevonden kon worden op de eerste drie pagina’s.

Maar ook de andere grote vacaturesites schitterden in de organische zoekresultaten door afwezigheid. Gek genoeg waren wel verticals als jobrapido en EenBaan op de eerste pagina te vinden.

Ik heb vervolgens ook nog met een aantal andere functietitels gezocht (account manager, administratief medewerker, Java specialist) maar met een vergelijkbaar resultaat.

Hoewel ik er natuurlijk nog veel dieper in moet duiken, toch maar even nu al de vraag: Waar zijn de grote vacaturesites gebleven in Google?

Is er iets structureels veranderd of is het gewoon toeval?

Geef een reactie

12 Comments
 • Guido Stek
  says:

  @Marc
  Dat is een ander verhaal maar geeft me wel een nieuw inzicht.  Ik denk dat het een combinatie is van twee dingen, hoe google kijkt naar je zoekopdracht en het gebruik van links.

  Google bekijkt zoekopdrachten steeds meer naar de intentie van de opdracht. De opdracht voor een specifieke vacature is vrij generiek, daarmee kun je aannemen dat iemand op zoek is naar een overzicht. Als je dus genereik gaat zoeken naar een functie, zul je eerder een site vinden die een overzicht biedt van aanbieders, dan van een afzonderlijke aanbieder.  Daarom zie je bijvoorbeeld ook veel vergelijkingssites  naar boven komen als je gaat zoeken op een elektronisch product.

  De techniek hierachter is mij niet geheel duidelijk, page rank en dergelijke zijn niet echt meer een indicatie. Dat links een belangrijk aandeel hierin hebben, is wel duidelijk. Er zijn niet voor niets zeer veel freelance opdrachten om links aan te brengen voor sites op relevante fora en dergelijke.

 • Guido Stek
  says:

  Heeft dit niet te maken met de standaard indexering van Google.
  Google indexeert o.a. op basis van links. De verticals bestaan voornamelijk uit links, derhalve zullen die hoger komen. Dit gecombineerd met dalende vacature aantallen op de boards, maakt dat deze lager uitkomen.
  Waarschijnlijk zullen er ook meer links naar de verticals zijn. Sites die in opkomst zijn genereren in bepaalde periodes veel aandacht en veel links.

 • Marc Drees
  says:

  In de zoekopdrachten die ik heb opgegeven viel mij de totale afwezigheid van NVB, Monster en Totaljobs op. En dat was in eerdere exercities toch niet het geval.

  En het was natuurlijk niet de bedoeling om iemand aan het schrikken te brengen. Dus sorry Gijs 😉

 • Bas van de Haterd
  says:

  Even snel zelf gekeken, maar ik denk dat er niets veranderd is hoor Marc. Intermediair scoort bijvoorbeeld nog steeds hoog (deden ze altijd), net als megajobs en carrieretijger (die ook altijd redelijk goed scoorde).

  Op vacature sales staat NVB nog bovenaan. Dus volgens mij is er niets veranderd.

 • Michel Rijnders
  says:

  Buiten toeval of dat er structureel iets aan de hand is is het vooral interessant te weten of de ‘grote’ (welke?) vacaturesites eerder wel hoger kwamen op welke zoektermen.

  Monsterboard schittert sowieso altijd al in niet al te hoog scoren op specifieke zoektermen door een niet al te beste SEO (waar nu hard aan getimmerd lijkt te worden). Dat terwijl ze een mooie pagerank van 8 hebben.